Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskodlingarna i Höga kusten tvingas dra ner på produktionen

Turerna kring fiskodlingarna i Höga kusten går vidare.
Nu har mark- och miljödomstolen beslutat att begränsa det tillstånd som länsstyrelsens miljöprövningsdelegation gett tidigare.

Båda entreprenörerna som är aktiva i området får producera mindre än först beslutat och tillståndet förkortas dessutom i tid.

Det var i december förra året som miljöprövningsdelegationen fattade beslut om odlingarna:

* Ålands fiskförädling, som har två odlingar vid Mjältösundet och Öberget.

* Mjällomsfisk, med sin odling vid Brattberget och Mjällomsviken i Omnefjärden.

I båda fallen kan man förenklat säga att entreprenörerna vill öka de gamla odlingarnas produktion medan många kringboende ville minska eller helt stänga ner.

Miljöprövningsdelegationens beslut blev en kompromiss. Men varken sökande eller de klagande var nöjda utan överklagade till mark- och miljödomstolen i Östersund.

LÄS MER: Nu avgörs fiskodlingarnas framtid i miljödomstolen

Och där blev beslutet nu att den mängd fiskfoder som får förbrukas vid Brattberget i Omnefjärden minskar från 700 till 500 ton. Dessutom gäller tillståndet bara fram till 2021 och inte 2024 som miljöprövningsdelegationen beslutat.

Beslutet som berör Mjältösundet och Öberget blev likartat. Där hade tillståndet satts till 735 ton foder på varje plats, men mark- och miljödomstolen valde att sänka den nivån till 530 ton per år.

Även här begränsades också tillståndet till att gälla fram till 2021.

Frågan är dock om det sista ordet är sagt. Med tanke på hur det varit kring tillstånden för fiskodlingarna tidigare så lär dessa troligen överklagas ytterligare en gång, till mark och miljööverdomstolen.

Där är det dock inte säkert att besluten tas upp till prövning. Det beror på om domstolen anser något allvarligt fel begåtts eller om ärendet är prejudicerande.

LÄS MER: 32 överklaganden

LÄS MER: Här är ett alternativ