Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskodling i Ullångerfjärden får nej

Striden om de planerade fiskodlingarna i Ullångersfjärden går vidare.

I ett yttrande till Miljödomstolen säger Naturvårdsverket att odlingarnas placering strider mot strandskyddsbestämmelserna.

Det är Ålands fiskförädling som vill starta kassodling av regnbåge på fyra ställen i Ullångersfjärden. Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation har tidigare sagt ja till två av odlingarna, vid Mjältösundet samt vid Ödberget väster om Mjältösundet. Däremot sa man nej till de planerade odlingarna vid Västervalto, Färnsviken, samt vid Valaberget i Värns.

Ålands fiskförädling har överklagat de två avslagen samtidigt som privatpersoner samt Naturskyddsföreningen överklagat de odlingar som fått tillstånd. Nu ska ärendet tas upp i Miljödomstolen och därför har Naturvårdsverket fått tillfälle att yttra sig i frågan.

Naturvårdsverkets yttrande gäller samtliga fyra odlingar. Och verket anser att de tänkta lokaliseringarna alla strider mot strandskyddsbestämmelserna.


MARGARETA CRONQUIST
070-650 24 61