Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiske och friluftsliv för alla

Vandringsstigar, ädelfisk i vattnet, flera vindskydd och handikappanpassad brygga.
I lördags var det premiär för den nya fiske- och friluftssatsningen i Djuptjärn, strax utanför Sollefteå.
– Vi hoppas att många ska hitta hit, säger Elin Östlund från SCA.

En ensam svan paddlar lojt på det solglittrande vattnet, trollsländorna dansar ovanför vattenytan och plötsligt slår en fisk en bit ut i vattnet. Kanske en av de nyinplanterade öringarna, som fiskekortsförsedda fiskare är välkomna att dra upp.

– Det är en underbar plats. Eftersom det ligger så pass nära Sollefteå hoppas vi att det här ska bli ett utflyktsmål för alla, säger Ulla Sandenér från SCA.

Tidigare bedrevs fisket i Djuptjärn via en lokal sportfiskeklubb. Men när avtalet sades upp började SCA själva fundera på om de kunde göra en satsning i området.

Arbetet påbörjades redan i fjol. Då byggdes tre vindskydd, strategiskt utplacerade runt sjön. Och det kommer ett till.

– Det finns en stig som går hela vägen runt tjärnen, så det är också en fin plats att vandra på, säger Elin Östlund.

– Vi vill ge Sollefteåborna ett tillgängligt och närbeläget kortfiskeområde. Vi har ju inte haft det tidigare. Djuptjärn ligger ju så bra, bara drygt en mil utanför stan, och nu har vi ställt i ordning med väg ända fram samt gjort en parkeringsplats. Det ska vara ett familjevänligt ställe.

Nyligen planterades öring ut i tjärnen. Så småningom kommer det också röding.

– Vi planerar att sätta ut röding nu till hösten, säger Ulla Sandenér.

– Men för att fiska här behöver man fiskekort, och man får inte fiska från båt. Dessutom har vi gjort ett litet fågelskyddsområde i viken på andra sidan sjön, det är en känslig miljö eftersom det häckar fåglar där.

En nyhet är att man nu på ett enkelt sätt kan köpa fiskekort direkt från SCA:s webbshop.

– Det är ett sätt att göra det mer tillgängligt, om man vill kan man ju köpa direkt från mobiltelefonen och få kvitto på sms. Men man kan också köpa fiskekort på Statoil Sollefteå, säger Elin Östlund.