Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskdöd i Nylandssjön

En mystisk fiskdöd har upptäckts i Nylandssjön mellan Klockestrand och Nora.

En vårtidig vak i sjön är fylld av döda fiskar, mestadels abborrar.

– Vi upptäckte det på lukten när vi passerade i tisdags, säger Mikael Johansson som bor i Nyland.

Han och sambon Nadja Söderfalk flyttade till byn för ett år sedan. Sedan dess har de ofta promenerat runt sjön, varannan dag i genomsnitt.

– Vi brukar gå ut med hunden och på ett ställe har det finnits ett litet hål i isen där det rinner ut en bäck, hunden brukar alltid vilja gå dit ner och det syns att djur varit där och druckit.

Senast i lördags passerade man platsen utan att se något märkligt. Men i tisdags blev hunden extra ivrig och det hade då bildats en större vak.

– Vi kände direkt på lukten att det var något och såg sedan att det låg fullt med död fisk i vaken.

Nadja Söderfalk berättar att bara tio meter längre bort ligger en badstrand som närboende brukar använda, de själva hann också bada där i höstas

– Det känns olustigt med fiskdöden. Man funderar ju på hur det blir med badvattnet, om det är något giftigt eller så.

Båda är också lite oroliga för sitt drickvatten, man har eget brunn och undrar om någon förorening i sjön kan hamna där.

– Direkt jag fick se den döda fisken ringde jag till miljökontoret i Kramfors som lovade att de skulle komma och titta, men jag tror inte man varit här ännu.

Miljöinspektör Märit Löfgren bekräftar att man fått en anmälan om den döda fisken och berättar att hon har en kollega som i dag, torsdag, ska åka dit på förmiddagen och titta.

Vad som kan ha orsakat problemen är ytterst svårt att säga innan man tagit prov på fisken.

– Det är helt omöjligt att säga nu. Det kan förstås handla om någon form av syrebrist. Men också allt från att det varit något giftutsläpp till att någon har pimplat och inte velat behålla fisken utan dumpat den där, säger David Jonsson som är fiskerikonsulent på länsstyrelsen.