Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svante Nilsson firar sin 75-årsdag med whiskyprovning

/

Efter ett aktivt liv fyllt av jobb och styrelseuppdrag, arbetar nu Svante Nilsson på att bli lat.
– Det går bra, jag har hållit på i tio år. Nu unnar jag mig en liten tupplur varje dag.
I dag, 10 juni, fyller han 75 år.

Annons

Svante Nilsson såg dagens ljus i Husum 10 juni 1941. Pappa Nils var flottnings-, skogs- och fabriksarbetare och mamma Estrid sömmerska och kaféinnehavare. Präglad av sina föräldrar engagerade han sig tidigt inom arbetarrörelsen och med samhällsfrågor.

1954 flyttade familjen till Kramfors och 1962 var det dags för Svante att bege sig söder ut till Stockholm. Till Kramfors kom han tillbaka i omgångar men däremellan bodde han i Härnösand, Bjästa, Mexico City, Vilhelmina, Stockholm innan han 2006 flyttade tillbaka till Kramfors.

– Kramfors är en trevlig stad att bo i, här finns allt man behöver.  Men jag skulle gärna se att man byggde attraktiva bostäder här, så att jag kan sälja villan och flytta till en lägenhet.

Åren i Mexico City minns han som en spännande utmaning. Han jobbade som vice direktör och blev tvungen att lära sig spanska, för ingen av de 270 anställda talade nämligen engelska. Språkkunskaperna tog honom senare i livet vidare till jobb som bolagsstyrelseexpert med Paris, Bryssel och Madrid som arbetsplatser.

I grunden är han ekonom och kom senare även att utbilda sig till pedagog.

– I mitt första jobb som lärare, var jag yngst i klassen. Jag undervisade nämligen kontorister som gick en fortsättningsutbildning i Ams regi.

Vidare fortsatte han som skolkamrer, ekonomichef, ägare av bokförings- och revisionsbyrå, förbundsombudsman, bolagsstyrelseexpert och det har också genom åren blivit en hel del politiska uppdrag.

För tio år sedan, när han gick i pension, bestämde han sig för att lämna Stockholm och åter styra flyttlasset norrut, tillbaka till Kramfors. Nu arbetar han på att bli lat och att dra ner på tempot.

– Det går bra. Jag unnar mig faktiskt en liten tupplur varje dag. Men jag har fortfarande en almanacka som är fylld med olika uppdrag. Planen är att skaffa mig en mindre almanacka, säger han med ett skratt.

Fritiden ägnar han åt Rotary, Kramfors Konstförening och Munskänkarna. Han är också ordförande i kyrkorådet . Dessutom var han med att startade Box Whisky 2010 och satt som styrelseordförande i fyra år.

– Det var lite svårt att få ihop finansieringen från början, men nu är det ju ett blomstrande företag med 16 anställda.

Hur avnjuter man en whisky på bästa sätt?

– Rumstempererad, cirkulerad i ett glas med ett par droppar vatten.

I dag är det dags för Svante att fylla 75 år.

– Det värsta är ju att barnen har blivit så gammal.

Födelsedagen firas i två delar. Först på fredag i samband med Rotarys 80-årsfirande på Box Whisky i Marieberg, sedan på lördag med familjen på Ulvö hotell.

– Vi ska ha fest, inte fira, säger han med ett skratt. 

■■ Fyller du år och vill att vi skriver om dig – fyll i det här formuläret .

Mer läsning

Annons