Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Styrnäs musikprofil Sten Ulander fyller 90

/

Annons

90 år fyller i dag Sten Ulander, Styrnäs. Uppvuxen i bygden tog han över gården i Utnäs efter sin pappa och har arbetat som bonde.

Sonen Tomas beskriver honom som en aktiv person. Trots nu 90 år fyllda har Sten många grejer på gång. Bygga uterum, köra traktor och lägga ut laxnät på älven är projekt som han gärna tar sig för.

– Jag gillar att fiska. Nu när sommaren kommer, då rycker det i laxnerven, säger Sten.

Musik är och har alltid varit en stor del av Stens liv och yrkesverksamhet. Med ett brinnande musikintresse reste han som ung till Göteborg för att spela i orkester. Senare gick han på akademin i Stockholm för att utveckla sitt piano- och orgelspel. På 50-talet startade han Sten Landers orkester, som spelade idogt i de lokala trakterna, men även turnerade i hela Norrland.

– Då var det mycket speltillfällen. Vi spelade från Kiruna i norr till Dalarna i söder, säger han.

Sten spelade inte bara själv, utan var även aktiv i många musikprojekt i bygden. Förutom turnerandet med Sten Landers orkester undervisade han på skolor i före detta Boteå kommun. Han var även med och bildade kören Ögonstenarna och orkestern Stenbitarna. Numera spelar de enbart vid särskilda tillfällen, då kören eller orkestern tillfälligt återuppstår. Men Sten spelar fortfarande gärna låtar hemma på pianot.

– Man får tiden att gå. Emellanåt blåser jag lite saxofon också.

Hur känns det att fylla 90?

– Det känns egentligen inget. Sorgligt att tiden går. Det går så fort allting. Men det är bara att hänga med.

Födelsedagen firar han hemma på gården i Styrnäs tillsammans med frun Ulla, barn med familjer, musikerkompisar och vänner.

Mer läsning

Annons