Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redo att fylla 50

/
  • Peter har ett stort samhällsengagemang och intresserar sig mycket i politik, kärnkraftsmotstånd, kultur, migration med mer

Rekorden i bänkpress duggar tätt för Peter Ericson. Senast blev det 207,5 kilo.

Annons

Peter Ericsson är uppvuxen i Selånger. Han intresserade sig tidigt för samhällsfrågor och valde därför samhällsprogrammet på Hedbergska skolan. Efter gymnasiet började han arbeta som barnskötare i Sundsvall och fortsatte sedan med detta efter militärtjänsten då han flyttade till Göteborg och därefter till Stockholm.

Så småningom började han läsa ungerska och nordsamiska i Uppsala-Umeå och började efter det studera samisk kultur och historia vid Umeå universitet. Parallellt med forskarstudierna fick han senare en tjänst som studierektor vid universitetet.

Hur kom det sig att du började läsa ungerska och nordsamiska?

– Jag började intressera mig för Ungern redan på 1970-talet, hade en ungersk brevvän och sedan har jag rest mycket där . Ett annat intresse jag alltid har haft är samerna och deras kultur. De är ju en del av vår historia.

Efter några år i Umeå blev det flytt till Härnösand och ett arbeta på länsmuseet där han kartlade den samiska bosättningen i länet. Just nu arbetar han med länsmuseet i Gävleborg och kartlägger den samiska bosättningen där.

– Det har faktiskt funnit samer så långt ner som i Enköping och Vättern på 1700-talet.

Peter har ett stort samhällsengagemang och intresserar sig mycket i politik, kärnkraftsmotstånd, kultur, migration med mera. Som sakkunnig har han de senaste åren varit involverad i att föra samernas talan för renbetet vid kusten och har varit med att vinna det viktiga renbetesmålet i Nordmaling hela vägen till Högsta Domstolen.

Annars är det styrketräning och bänkpress som upptar hans fritid.  Peter började i ungdomen med styrkelyft och den legendariske lyftarprofilen Kalle Sjölin var en av hans förebild. Efter många års uppehåll så började han åter med bänkpress nu i Härnösands Atletklubb, HAK. Numera ingår han i landslaget för veteraner, tävlar i elitserien för Härnösands Atletklubb. Personliga rekorden duggar tätt, det senaste är från SM-finalen, och han leder nu rankningen i två viktklasser, M2.

- Jag har faktiskt ökat med 20 kilo på ett år, det är ju ganska bra gjort av en 50-åring.

Nu för tiden så delar även sönerna Oscar och Johan hans intresse. Han har tävlat i EM i Bulgarien oktober i år, i november deltog han tillsammans med sönerna i SM i Sundbyberg, där det blev ett silver för Peter. Nästa mål är att få vara med i Masters-VM som går av stapeln i England i april nästa år.

I dag fyller Peter 50 och på frågan hur det känns svarar han:

– Det kändes värre att fylla 30 och 40, jag är redo att fylla 50.

Födelsedagen firar han med en god middag tillsammans med familjen från yngsta dottern 10 år till mormor 92 år.

Mer läsning

Annons