Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petri tar minutiöst vara på sitt kreativa flöde

/
  • Regissören och författaren Kristian Petri fyller 60 år.   Foto: Henrik Montgomery/TT
  • Kristian Petri är ständigt skapande i olika konstformer och hans filmer har vunnit flera Guldbaggar, Stora Nordiska Filmpriset och visats på en mängd internationella filmfestivaler.   Foto: Jessica Gow/TT
  • Regissören och författaren Kristian Petri utvinner kreativitet ur uppväxtens kaos.   Foto: Sofia Runarsdotter
  • Regissören och författaren Kristian Petri fyller 60 år.   Foto: Henrik Montgomery/TT

Under sin uppväxt levde Kristian Petri ensam med sin skräck och sin drogberoende mamma, ända till hennes självmord. Som vuxen utvinner han berättelser och filmer ur svärtan. Barndomens kaos märks i väl tilltaget kontrollbehov.

Annons

Multibegåvade Kristian Petri är författare till en rad novellsamlingar och reseskildringar samt regissör och manusförfattare till över ett 30-tal svenska filmer och tv-serier, däribland debutfilmen "Sommaren" som kom till Cannes 1995 och “Skärgårdsdoktorn" som hade uppemot tre miljoner tv-tittare 2000. Hans filmer har vunnit flera Guldbaggar, Stora Nordiska Filmpriset och visats på en mängd internationella filmfestivaler.

– Jag är ständigt skapande i olika konstformer och så har det varit så länge jag kan minnas. Ibland tänker jag att min tillvaro hade varit enklare om jag bara skrev, men så är mitt liv. Jag vill inte ha det gjort annorlunda, säger han på lunchrasten under en filminspelning på en restaurang i centrala Stockholm.

Till skillnad från många tar han minutiöst vara på sitt kreativa flöde. Han antecknar flitigt i sin svarta anteckningsbok med vaxdukspärmar. Fragment, listor, idéer till omslag, böcker, filmer.

– Vissa idéer släpper aldrig taget, utan återkommer. Jag kan bli helt besatt av en idé.

I skrivandet utgörs drivkraften av att ha full kontroll över konstverkets tillblivande, in i minsta nördiga detalj.

– Min noggrannhet har en destruktiv sida. Jag har svårt att släppa taget och kan bli riktigt petig. Jag har mer kontrollbehov än andra, eftersom jag växte upp under kaotiska former.

Kaoset kulminerade när hans mamma drabbades av psykisk sjukdom och tablettmissbruk. Pappa, som var tv-chef och dokumentärfilmare, hade övergett familjen och inlett en ny relation. 14-årige Kristian lämnades ensam med sin allt mer deprimerade mor.

– Jag var liten och utsatt medan hon var nyckfull och aggressiv av drogerna. Jag levde i ständig ovisshet över vad som skulle hända härnäst. Alla barn som har levt med en missbrukande anhörig förstår vad jag var med om.

Den stora räddningen var litteraturen.

– Jag kunde fly in i mina böcker. Litteraturen, och några vänner, räddade mig. Jag hittade förebilder i både filmer och böcker och uppfostrade delvis mig själv. Jag uppfann ett sätt att vara på och fungera i relation till andra.

När mamman tog sitt liv var han 15. I ett helt år efteråt gick han till Filmhuset och såg 1-2 filmer om dagen.

– Det var enormt viktigt för min överlevnad.

Svärtan födde en närmast onåbar idé för en vanlig tonåring: att bli författare.

– Jag var väldigt bestämd och målinriktad. Min bakgrund var nog mycket avgörande och gav mig energi och kraft att nå målet.

Vilket han gjorde i och med debuten med barndomsskildringen “Första rummet" som gavs ut 1988.

Pappans död för några år sedan utlöste en livskris. För första gång i livet sinade kreativiteten. Inte på grund av själva pappaförlusten, utan av dödsskräcken som den utlöste.

– Det går inte att förbereda sig för döden. Lika bra att fortsätta leva, säger Kristian Petri.

Eyal Sharon Krafft/TT

■■ Fyller du år och vill att vi skriver om dig – fyll i det här formuläret .

Mer läsning

Annons