Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Jöback: "Jag är så glad att jag valde ljuset i mitt liv"

/
  • Peter Jöback, Sveriges mesta musikalstjärna, ska spela
  • Peter Jöback hade nyligen en roll i tv-serien

I höst medverkar han i sin tredje uppsättning av "Fantomen på operan". Rollen är viktig på flera sätt för skådespelaren och artisten Peter Jöback:
– Ibland har det känts som att insidan inte ser ut som utsidan.

Annons

För närvarande pysslar Peter Jöback om sin trädgård. När han har tid över är trädgårdsskötsel den stora hobbyn, i huset nära havet där han bor med man och två barn och numera även ett växthus, "hundratals blommor" och ett trädgårdsprojekt som bara växer.

I övrigt är han i en period av förberedelser: för nya låtar, ny skiva, förhoppningar om en ny föreställning efter hans succéturné "I love musicals".

Och så rollen som "Fantomen" på Cirkus i Stockholm till hösten. Det är en välbekant roll som han har gjort både i West End i London och på Broadway i New York. Det senare en pojkdröm som gick i uppfyllelse tack vare hans vänskap med Cameron Macintosh, en av världens mest framgångsrika teaterproducenter.

Vad Peter Jöback kan räkna som en tillgång, utöver sångröst och skådespelartalang, är uppenbarligen social förmåga - han har lyckats knyta många begåvade namn till sig genom åren. Alla ifrån nämnde Macintosh och namnkunniga musikaldirigenten Kristen Blodgette, till Niklas Frisk och Andreas Mattsson som skrev låten "Stockholm i natt" och Lars Halapi, som producerade julalbumsklassikern "Jag kommer hem igen till jul" finns i kontaktnätet. Och många fler namn som droppas under intervjun.

– Min största drivkraft är samarbetet med andra människor i musik och teater. Det är så kul att spegla sig i någon annans talang, och lära sig genom att lyssna och se hur andra behandlar texter och musicerar och så vidare. Det är ett sätt att få sig själv att blomma, säger Peter Jöback som gärna själv arbetar som producent eller manager senare i livet.

Han står redan med en fot i producentfacket, som medproducent till den svenska uppsättningen av "Fantomen på operan". Fantomen har han en speciell relation till, inte bara för att det är musikalvärldens tyngsta roll som tog honom till Broadway. Det är också en karaktär han kunde relatera till när han först fick rollen.

– Då hade jag gått igenom ganska mycket terapi och kommit ut på andra sidan, och det var intressant att jag kunde se likheter med mig själv.

Han syftar på berättelsen om Fantomen som föddes med deformerat utseende, blev utstött och isolerad. Peter Jöbacks egen uppväxt försvårades av bråk och missbruk i familjen. Han flyttade hemifrån när han kunde försörja sig själv på skådespeleriet, 14 år gammal; en utsatthet kantade hans unga tillvaro.

Om Fantomen gömmer sig bakom en mask så kunde Peter gömma sig bakom ett vackert yttre. Det hjälpte honom i karriären, men det dolde också en trasighet, säger han.

– Jag känner igen mig i historien. Men jag är så glad att när han valde mörkret så valde jag ljuset i mitt liv.

Numera har han landat i sig själv, och den stora rollen i livet är den som pappa. En gång i tiden jobbade han jämt. Nu har han fått lära sig att tacka nej ibland.

– Det är den största drömmen som går i uppfyllelse, att få vara med och guida två söta tjejer genom livet. Då får ju livet en annan prioritet.

Men han drivs fortfarande av en stark lust till arbetet.

– Jag tycker att jag precis har börjat, och jag känner att det är nu jag håller på att bli bra.

Malin Eijde/TT

■■ Fyller du år och vill att vi skriver om dig – fyll i det här formuläret .

Mer läsning

Annons