Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Staffan Åsberg landat

/
  • Efter många år är Staffan Åsberg tillbaka i Sollefteå kommun. Numera bor han i Resele och är rektor i Junsele och Näsåker.
  • Staffan Åsberg har väldigt nära till skratt.

Han är polisen som blev djurparkschef och sedan skolledare. Efter många år runt om i landet är nu Staffan Åsberg tillbaka i Sollefteå kommun.
– Det känns som om jag landat nu, säger han.

Annons

Han är född i Backe och uppväxt i Rossön. Där har han en stor släkt och många var av det nyfiknare slaget och ville ut och se sig omkring. Staffan var inget undantag. Han utbildade sig till polis och jobbade i många år på Södermalm i Stockholm. Så småningom började han söka sig norrut igen och hamnade först i Kramfors och sedermera på polisstationen i Junsele.

Men en dag när han satt och läste lagboken slogs han av frågan om han verkligen skulle syssla med det i 35 år till. Kort därefter fick han erbjudande att bli chef för djurparken i Junsele och bytte raskt bana.

– Det blev tre lärorika år på djurparken.

Efter djurparken började han utbilda sig till lärare och upptäckte en fallenhet och stort intresse för både pedagogik och didaktik. Staffan läste en av de första distanskurserna på heltid vid Umeå universitet och därmed var den framtida yrkesbanan inledd. Ganska snart blev han rektor i Dorotea, och på den vägen är det. De senaste 17 åren har han arbetat som skolledare i olika former.

– Jag brinner för det här och värnar om de svaga barnen, säger han.

Efter några år flyttade Åsberg till Varberg. Där fick han var med och bygga upp en helt ny skola från grunden, något han tycker var en fantastisk upplevelse. I Varberg fanns också en problemskola, vilken Staffan ombads bli rektor för. Där var det stora problem med våldsamheter och skadegörelse. Men det blev ordning där också.

– Det var en tuff miljö och man fick börja jobba med hela familjen. Jag har varit hemma och väckt barn och hjälpt till att laga frukost. Men det blev lugn och ro där också och jag fick vänner för livet, säger han.

Staffan har fyra utflugna barn varav tre bor i Umeåtrakten. Med åren började han känna en längtan att komma närmare dem. Därför sökte han och fick jobb som skolledare, områdeschef, i Örnsköldsvik. Där har han bott de senaste tre och ett halvt åren. Men kusten har aldrig riktigt varit Staffans grej. Han kommer från inlandet och när en tjänst som rektor i Junsele-Näsåker utlystes sökte han den.

– Jag vill ha nära till skogen och kunna ta ut hunden och jaga fågel. När jag då såg att det var ett hus till salu i Resele, med 10 000 kvadratmeters jakträtt, så slog jag till, berättar han.

Där bor nu Staffan sedan en dryg månad och den flytten ångrar han inte. Som rektor för Näsåkers F-6-skola och Junsele F-9-skola tillbringar han två dagar i veckan i Näsåker och tre i Junsele. Dessutom är det ofta möten i Sollefteå så bostaden i Resele ligger bra till.

Hur känns det att fylla 60 år?

– När man tänker på det inser man att man blivit gammal. Men jag känner mig fortfarande som lillpojken med glimten i ögat, och det finns de som fortfarande uppfattar mig så.

Födelsedagen, i dag den 12 november, firar Staffan Åsberg på hemligt ställe med goda vänner.

Mer läsning

Annons