Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målaren som nådde framgångar som både rallyförare och tennisspelare

/
  • Ali Koskimaa vill inte gärna stå i centrum eller verka märkvärdig. Att ställa upp på en intervju var därför inte självklart. I dag fyller han 80 år och det ska firas på Mums på lördag.
  • I Örnsköldsviks Allehanda den 1 november 1965 stod att läsa

Ali Koskimaa har både triumferat i Örnskölden och vunnit Norrlandsmästerskapen i tennis. I dag blir det i stället golf.

Annons

Intresset för idrott har alltid funnits, men att det blev motorsport var bara en slump. Ali Koskimaa blev medlem i Örnsköldsviks Motorklubb på 60-talet och efter några rallytävlingar erbjöds han både bil och pengar av Scania-Vabis och kontrakterades då till att köra ett visst antal tävlingar för att visa upp bilen.

Tävlingarna var utspridda i stora delar av landet. Det blev framgångar, bland annat i Örnskölden "totalvann" han stod det att läsa om i ÖA 1965. Hans fru Solvej var kartläsare.

När dottern Mari föddes blev det slut på bilåkandet, berättar Ali.

– Det kostade pengar och de flesta tävlingarna var söderöver, och så skapade jag egen firma då.

I stället blev det tennis för Ali.

– Det var bara för att röra på mig, säger han men framgångarna kom även där.

Det blev många DM-tecken och största segern kom tillsammans med John Ågren då de blev mästare i Norrlandsdistriktet.

– Vi skulle åka på final till Göteborg, men vi lämnade walk over. Alla sa att det inte var lönt att åka ner, de var så mycket bättre. Det hade bara kostat pengar, säger Ali.

Ali Koskimaa kommer ursprungligen från Finland. Han är född i Uleåborg. När han tillsammans med mamma, syster och bror flydde från kriget bodde de i Rovaniemi. De kom till ett läger i Jörn. 1945 blev mamma Elsa hushållerska hos Helmer Ehlin i Svedje i Gideå och Ali fick börja i skolan i Sunnansjö. Några år senare flyttade familjen till Vännäs, sedan till Sörälvsjö i Faresta 1950. Snart blev det en flytt igen, nu till Backsjö. Men vid den senaste flytten glömde familjen att skriva in Ali i Själevad så under ett halvår fick han fortsätta gå till skolan i Faresta i stället. Det är 2,6 mil tur och retur och Ali tror att den vägen har format honom till den han är i dag.

– På vintern kunde jag ta sparken dit, men det var kallt. Mjölken och matsäcken frös till is i ryggsäcken. Det var väl det som gjorde mig så seg, säger Ali och skrattar.

En gammal skada i armen gjorde att Ali inte kunde börja arbeta i skogen. I stället blev han målarlärling hos Felix Nyberg. Han hade egen firma, Koskimaas måleri, i några år. Sedan har han jobbat för Hörnells möbler, HP Färg och 1990 öppnade han tillsammans med Kjell Schermann Haglund färg i Örnsköldsvik och Umeå.

Men 1993 gick du i pension, trivs du med det livet?

– Ja. Nu har jag tagit körkort för motorsåg, jag spelar golf. Ja dagarna går, säger Ali.

Ali bor i Solvik, Docksta. De köpte en sommarstuga där 1978 och för 16 år sedan flyttade de dit permanent.

– Det är fantastiskt fint där, säger han.

I dag fyller Ali 80 år och han laddar för kalas på lördag, då blir det öppet hus på Mums i Docksta vid lunchtid.

Mer läsning

Annons