Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjell gillar att vandra i spännande miljöer

/
  • Kjell Bäckvall var prognosmeteorolog på en stor internationell forskarresa till Antarktis 2010. Han målade ett antal bilder från resan och ställde ut i Härnösand 2011.

Drömmen att få jobba internationellt fick Kjell Bäckvall att utbilda sig till meteorolog, ett yrkesval han inte har ångrat. Det har tagit honom bland annat till Sydostasien och Antarktis.

Annons

Kjell Bäckvall är uppvuxen i Ockelbo men bor numera i Härnösand. Han började som meteorolog på Midlanda 1968, för att sedan jobba vidare på ett oljeprospekteringsfartyg som tog honom med på resor till Sydostasien, Australien och Västafrika. Efter det hamnade han i Danmark där han också träffade sin fru Vibeke. 1984-1989 arbetade han i Brunei, en liten stat i Sydostasien, och återvände efter det till länet och ett jobb på SMHI i Sundsvall. Han har också haft förmånen att få delta vid ett par forskningsresor till Nordatlanten och Antarktis.

– Resan till Antarktis var ett perfekt sätt att avsluta yrkeskarriären på.

Med på resan fanns ett par dussin internationella vetenskapsmän och -kvinnor. Kjells roll ombord på forskningsfartyget var förstås meteorolog. Han skulle förutse när vädret var gynnsamt för att gå in och göra undersökningar. I dessa farvatten är risken stor för kollisioner med isberg, men det inträffade inga allvarliga händelser.

– Det var en fantastisk upplevelse. Vi höll till cirka 20 kilometer från kusten och var omgiven av massor av isberg.

Kjell har också ett stort konstintresse och det var under sin vistelse i Brunei han började måla på allvar.

– Naturen där var så spännande att den måste bara målas av.

Vid några tillfällen har han ställt ut sina tavlor i Härnösand och 2011 visade han sina målningar av isberg från resan till Antarktis. I början av nästa år planerar han att återigen ha en utställning.

Kjell var även med att starta jazzklubben i Härnösand 1989 och var under ett par år dess ordförande. Han är fortfarande med i styrelsen men på en lite mer undanskymd plats.

Kjell brinner också för långa vandringar i spännande miljöer. Efter en vandring 2006 längst pilgrimsleden Camino de Santiago, Spanien, började han fundera om det inte gick att skapa bra vandringsleder i Sverige och då framförallt Västernorrland.

– Vi har ju en fantastisk natur här.

Han tog med sig idén hem till Sverige och tillsammans med länsmuseet och MittSverige turism jobbade han i 2 ½ år med ett projekt om vandringsturism som bland annat innebar kartläggning av vandringsleder.

I dag fyller Kjell 70 år och befinner sig på en långvandring i Spanien. En fjortondagars vandring längs den gamla pilgrimsleden Via de la Plata som går från Sevilla till Santiago de Compostella. Vandringen avslutas med fest tillsammans med hustrun och goda vänner. Genom åren har det blivit en del långvandringar, framförallt i Frankrike och Spanien.

– Att vandra i Europa är ett utmärkt sätt att få uppleva natur och kultur, ta del av god mat och vin. Man kommer bort från turiststråken och får uppleva små, medeltida byar. Speciellt pilgrimsleder är bra att gå efter, de har service med matställen och övernattningsmöjligheter efter vägen.

Mer läsning

Annons