Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag har det finaste jobb man kan ha"

/

1976 utbildade sig Astrid Frylmark, Härnösand, till logoped - ett yrkesval hon inte ångrar. Det är enligt henne, ett meningsfullt arbete att på olika sätt underlätta människors språkliga kommunikation när den inte fungerar.

Annons

– Som logoped har man en viktig uppgift – att arbeta med att förbättra den kommunikativa förmågan hos personer som har förlorat eller inte utvecklat den.

Efter att ha jobbat bland annat som logoped vid Danderyd sjukhus och cheflogoped vid Länslogopedin på Akademiska sjukhuset, fick hon 2002 en tjänst som cheflogoped vid Sundsvalls sjukhus men 2007 valde hon att säga upp sig.

– Jag ville inte fortsätta att leda den logopedverksamhet som hade lägst bemanning i Sverige.

Hon valde då att starta i egen regi. Hennes företag består av fler olika "ben" som hon uttrycker det, förlag, privat vårdalternativ, expertuppdrag och utbildningsverksamhet.

– Man måste nischa in sig på flera saker om man ska klara sig.

Vi träffas på hennes arbetsrum som ligger på Nybrogatan där hon hyr ett rum på kontorshotellet. Här trivs hon både med arbetsrummet, utsikten (man kan faktiskt se lite av havet) och gemenskapen med de andra hyresgästerna.

– I dag har vi varit ute och ätit lunch tillsammans innan julledigheten.

Astrid visar stolt upp sin nya webbplats Språklek, en vision som blivit verklighet.

– Jag har mött tusentals föräldrar till barn med språk- och talsvårigheter som har frågat efter tips på hur de själva kan hjälpa sina barn. På webbplatsen har jag samlat kunskap och information som man lätt kan ta del av. Språklek finns också på Facebook med 3500 följare.

Astrid har också ett stort engagemang för personer som drabbats av språk- och talsvårigheter till följd av neurologiska sjukdomar som afasi och dysartri. Det viktigaste hon har gjort enligt henne själv är att översätta och ge ut boken "Afasi och samtal," som tar upp hur man kan föra samtal med personer som har afasi.

Vad är fördelarna med att vara egen företagare?

– Den största fördelen är friheten - jag är fri att lägga ner tid och engagemang på att prestera kvalitet i min bokutgivning och allt annat jag gör, och att satsa på sådant som jag anser väsentligt - som informationssidan för föräldrar. Jag kan också arbeta på tider som passar mig. Jag kan också välja att engagera mig i yrkesföreningar, som nu senast som styrelseledamot i den internationella IALP (International Association of Logopedics and Phoniatrics), och får utan vidare ledigt (av mig) för att delta i föreningsarbete.

Det finns även nackdelar enligt Astrid som otrygghet, lägre lön och snålt tilltagen ledighet. Det är också svårt att reglera mängden uppdrag - som frilans säger man inte gärna nej även om almanackan redan är proppfull!

För några år sedan började Astrid engagera sig i olika nätverk för kvinnors företagande. Hon ingår i styrelsen för Winnet Härnösand som vill främja jämställt företagande i Härnösand.

– Det är en bra mötesplats och framför allt får man chansen att utbyta erfarenheter.

Astrid är född i Stockholm och uppvuxen Västerås och Linköping, 2002 flyttade hon och maken Tor, som är domprost till Härnösand. I familjen ingår även tre vuxna med familjer, sex barnbarn.

I dag fyller Astrid 60 år. Födelsedagsfirandet börjar med att hon tillsammans med sina barnbarn besöker Technichus, hon älskar nämligen att göra saker tillsammans med dem. Senare blir det tårtkalas och middag med övriga familjen.

Mer läsning

Annons