Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grattis Per Omnell 90 år

/

Annons

90 år fyller i dag Per Omnell. Han är född i Omne, Nordingrå, men bor nu i Härnösand tillsammans med sin fru Britta. Han beskriver sig som en lugn person, trygg och välvillig.

Som ung utbildade han sig till präst. Det var ett val som familjen kanske inte hade tänkt sig, men Per visste att det var det han ville.

– Det fanns latent inom mig en önskan. Men sen är man lite oviss många gånger. Man kan behöva lite puffar.

Han minns särskilt två gudstjänster i Vibyggerå kyrka sommaren 1968, som han beskriver som livsavgörande. Efter första gudstjänstens slut sa prästen, bördig från Vibyggerå: "Ska du inte bli präst?". Söndagen därpå fick Per en liknande fråga från prästens bror som var kantor i församlingen. Det gjorde att han blev alltmer beslutsam, och det har han inte ångrat.

– Det har berikat mitt liv. Jag har haft det väldigt bra och minns all vänlighet jag mött från församlingsbor.

Han studerade i Uppsala och prästvigdes i Härnösands domkyrka. Därpå började han arbeta i Överlännäs-Sånga för att två månader senare få en prästtjänst i Domsjö.

Per har även tjänstgjort som lärare både i Nordingrå och Ramsele. Med ämneslärarkompetens i historia och kristendom undervisade han i sju år vid realskolan i Ramsele. Nu bor han i Härnösand, men tillbringar somrar i stugan i Nordingrå

– Jag är glad att jag har hälsan i behåll och kan vara till hjälp för min fru..

Han läser även mycket böcker, men enbart teologisk litteratur.

– I det fallet är jag lite smalspårig, det måste jag erkänna, säger han.

Som präst har han kommit att tjänstgöra på många orter i Ångermanland. Efter åren i Domsjö tjänstgjorde han som kyrkoherde i Högsjö under tolv år. Ända fram tills för några år sen har han ryckt in som sommarvikarie när det behövts. Som pensionär har han framför allt tjänstgjort mycket i Vibyggerå, Ullånger och Nora Skog.

Födelsedagen firar han tillsammans med barn, barnbarn, barnbarnsbarn, svåger och svägerskor. Det blir en familjemiddag på Länsmansgården i Lugnvik.

Mer läsning

Annons