Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gillar att jobba med vackra och unika hus

/
  • Jacob Heissenberger med sin  verandamodell som han ställde ut på examensutställningen 2012.

Att impulsköpa ett hus är inte så vanligt, men det var precis vad Jacob Heissenberger och hans sambo Emma gjorde.

Annons

– Min sambo skulle besöka en affär och då passade jag på att titta i skyltfönstret hos mäklaren. Och där helt plötsligt fanns ett hus som tilltalade oss direkt. Dock med ett viss renoveringsbehov, men vi har satt en renoveringsplan på fem år, så vi bor kvar i Kramfors ett tag till.

Huset ligger i Nordingrå, väldigt vackert i en dalgång med åkrar runt omkring där det sommartid betar kor. När dimman lägger sig runt marken och solen strålar, är det magiskt, en riktig idyll enligt Jacob.

Att de föll för ett renoveringsobjekt är kanske inte så konstigt. Både Jacob och sambon Emma har gått på Trädakademin i Kramfors, så de har både kunskap och ett gediget intresse för gamla hus.

Jacob driver eget företag där han jobbar som restaureringssnickare som specialiserat sig på äldre hus och hantverksskicklighet. Hans senaste projekt var gravkapellet i Junsele där utsidan renoverades.

– Det bästa med mitt jobb är att få jobba med vackra, unika hus och att få vara med och bevara kulturarvet för många generationer framöver.

Intresset för gamla hus har Jacob fått med sig hemifrån. Han är uppväxt i Furusund, en ö utanför Norrtälje, i ett hus från 1921 som hans föräldrar har vårdat och renoverat med respekt.

När Jacob ska koppla av lyssnar han gärna på LP-skivor. De har så vackert ljud, tycker han. På skivtallriken lägger han då gärna Dire Straits, Pink Floyd eller Mike Oldfield.

– Det är väl sådant man kallar gubbrock, säger han och skrattar.

Sedan ett par månader sjunger han även i Gudmundrå kyrkokör.

– Jag älskar att sjunga. Efter varje träff med kören känner jag mig så glad. Att sjunga är verkligen avkopplande.

Om tre veckor ska han också bli pappa.

– Det känns spännande. Jag är både förväntansfull och rädd samtidigt. Jag försöker vara så delaktig som möjligt i min sambos graviditet och följer ofta med på barnmorskebesöken och träffarna med föräldragruppen. Att höra hjärtljuden är helt fantastiskt.

I dag fyller Jacob 30 år och märker inte av någon ålderskris.

– Jag känner mig faktiskt lite nöjd. Har ju skaffat mig en bra utbildning, köpt hus, hittat en underbar sambo och ska snart bli pappa.

Vad tror du att du gör om 10 år?

– Då är huset färdigrenoverat, hönshuset byggt och fårstängslet satt. Då ska jag leva närmare naturen och kunna välja de jobb jag tycker om. Kanske rent utav jobba halvtid.

Mer läsning

Annons