Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagsfika på caféet

/

Två jubileer kan Börje Gripenroth fira detta år. 75-årsdagen som infaller på söndag – men dessutom är det fem år sedan han och hustrun Birgitta startade det populära Café Lyktan.

Annons

Naturligtvis passar det då utmärkt att förlägga födelsedagsfirandet till just fredagscaféet. Café Lyktan är en form av café som har öppet några timmar mitt över dagen på fredagar. Birgitta är den som står för det hembakta och tillsammans utformar makarna programmet. Temat är högst varierande, beroende på den inbjudna personens föreläsning, vidare bjuds även sång och musik.

– Och så fikar vi och umgås. Ljudnivån är hög, vilket är trevligt, säger Börje.

Idén till att starta caféet kom ursprungligen från Birgitta och Börje tyckte att det var en utmärkt idé – och hakade på.

– Det är fantastiskt roligt. Man har ju hejat på folk på byn tidigare, men nu har man alltid något att stanna till och prata om. Det är till glädje för alla.

Under sommaren och över julhelgerna håller man stängt.

– Den pausen behöver både vi och cafégästerna, men sedan är det så roligt när man träffar på folk som säger att de längtar tills vi öppnar igen. Det är kul!

På fredag är det öppet i vanligt ordning och Börje bjuder då in till födelsedagsfika på caféet. Några presenter för egen del önskar han inte, men däremot gärna en penninggåva till Aira sjukhus i Etiopien.

Varför valde du det sjukhuset?

– Jag hade ingen tanke på privata gåvor och ringde EFS expedition i Uppsala, svarar Börje vars andliga hemvist finns i EFS Mellansel.

– De föreslog en gåva till sjukhuset och skickade upp lite material. Så träffade jag en kille som går på kantorslinjen och det visade sig att han hade varit där. Han inbjöds att berätta om sjukhuset. Vidare finns det EFS missionärer där – vilket garanterar att pengarna kommer rätt, säger Börje Gripenroth.

Mer läsning

Annons