Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmer om en jämlik och fredlig värld

/
  • Lo Högberg brinner för gudinneutställningeni Urhusen, Näsåker och guider mer än gärna när någon kommer på besök.
  • I dag fyller Lo 60 år och bjuder på vegetarisk festmiddag.

"Jag är lycklig, tacksam och nöjd för mitt fantastiska liv", sammanfattar Lo Högberg, när hon i dag fyller 60 år.

Annons

Födelsedagen firar hon i hemmet med öppet hus där det bjuds på vegetarisk festmiddag tillsammans med nära och kära vänner.

Vegetarian har hon varit sedan tonåren förutom några år när hon och familjen skulle försöka leva självförsörjande på gården i Näsåker och satsade på fårskötsel. Vetskapen om att djuren haft ett bra liv och inte behövde lida vid slakt fick henne att under en period äta kött. Nu är hon återigen vegetarian, försöker leva ett hälsosam liv med meditation och yoga.

Lo är född i Backe och uppvuxen i Skänknäsberget utanför Kyrktåsjö. För 40 år sedan kom hon till Näsåker, efter några år i Stockholm. Längtan till hemtrakterna var stor. Först tänkte hon köpa sin mormors gård i Kyrktåsjö men av olika anledning blev det inte så utan de flyttade till Skogsnäskollektivet för att sedan köpa ett eget hus i Näsåker.

– Just då passade "gröna vågen-livet" oss perfekt.

Lo har haft ett roligt och omväxlande yrkesliv. Bland annat har hon jobbat som cafébiträde, tidningsbud, museiguide på Jamtli i Östersund, ekologisk odlare och självhushållare i ungdomen, undersköterska, behandlingsassistent, fritidspolitiker för MP samt som projektledare och guide för gudinneutställningen "Efter 1000 år av Tystnad".

Lo brinner verkligen för gudinneutställningen och guidar där ideellt. Utställningen skapades av Birgitta Onsell och sattes upp först på Historiska museét i Stockholm 8 mars 1998 för att sedan turnera runt i Sverige. Den har väckt både stort intresse och starka känslor och sedan 2007 finns den i Urhuset, Näsåker. Första året var hon anställd med EU-pengar men numera driver Kvinnominne det ideellt med hyrespengar från Ungdomsstyrelsen genom Teologerna i Stockholm

– Utställningen är en viktig pusselbit till allas vår gemensamma förhistoria och att få förmånen att guida och vårda den är det som ger mitt liv extra glädje.

Los högsta önskan är att gudinneutställning kommer under samhällets vingar på riktigt som alla andra muséer.

– Tänk om vi kunde anställa personal och utvecklas.

Lo tror på en värld där alla är jämställda, har lika värda och är fredliga.

– Vi måste bli bättre på att samarbeta, lyssna på varandra och kompromissa bättre. Ingen ska behöva vara utanför alla behövs.

När Lo inte arbetar vandrar hon gärna med hundarna, mediterar, läser, skriver, målar tavlor, umgås med barnbarnen, nära och kära vänner eller bara latar sig i den skönt vildvuxna trädgården och njuter av livet.

En person Lo beundrar och gärna skulle vilja träffa är den syriska journalisten, författaren och aktivisten Samar Yazbek och hon ska just läsa hennes bok "En mörk strimma av ljus".

– Mitt hjärta gråter för Syrien liksom för alla krigsdrabbade och alla flyktingar, även de gömda o glömda!

Lo drömmer om att få åka till Dammanhur i Italien utanför Turin, en spännande konstnärs- och meditationsby. Varje år försöker hon åka till ett Vipassana-center och mediterar i tystnad i 10 dagar.

– Att få tid och råd att göra en semester med alla mina barn och barnbarn är en annan dröm.

Mer läsning

Annons