Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doktorerar om tidiga minnesstörningar vid Parkinsons sjukdom

/

En betydande andel patienter med Parkinsons sjukdom drabbas av minnes- och uppmärksamhetsnedsättningar (kognitiva nedsättningar) redan tidigt i sjukdomsförloppet. Dessa nedsatta funktioner är i sin tur kopplat till demensutveckling inom några år. Om detta handlar Magdalena Eriksson Domellöfs avhandling som hon i dag försvarar vid Umeå universitet.

Annons

Magdalena är född och uppvuxen i Härnösand. Efter studenten flyttade hon till Umeå för att studera vid Kognitionsvetenskapsprogrammet. Via utbildningen började hon som forskningsassistent och kom då i kontakt med olika projekt om minne och åldrande, samt att hon blev involverad i ett Parkinsonprojekt. Detta tyckte hon var så pass intressant att hon påbörjade sin forskarutbildning 2008.

Hon har en magisterexamen i kognitionsvetenskap och i dag disputerar hon vid institutionen för farmakologi och klinisk neurovetenskap vid Umeå universitet. Hon har i sin avhandling arbetat med att förbättra förståelsen för minnes- och uppmärksamhetsnedsättningar vid Parkinsons sjukdom, samt att utforska samband mellan dessa nedsättningar och rörelsestörningar i tidigt skede, innan den medicinska behandlingen för Parkinsons sjukdom har påbörjats. Att hitta samband mellan rörelsestörningar och minnes- och uppmärksamhetsnedsättningar kan bidra till nya idéer angående underliggande mekanismer för rörelsestörningar och kognitiva problem.

– Vad som är unikt med vår studie är att vi har en relativt oselekterad grupp där i stort sett alla som insjuknar med Parkinsons sjukdom i regionen testas eller har blivit tillfrågade att ingå i forskningsprojektet under en femårsperiod. Vi har ett stort batteri av neuropsykologiska tester som används för att undersöka många olika kognitiva funktioner och vi följer även varje individ över tid, säger Magdalena.

Patienter som under uppföljningstiden utvecklade demens försämrades snabbare motoriskt än de som inte utvecklade demens. Den skillnaden var störst för gång- och balansrubbningar. Förekomst av skakningar kunde inte kopplas till minnes- och uppmärksamhetsnedsättningar eller utveckling av demens.

– Varför vissa personer utvecklar kognitiv svikt kopplad till en särskild typ av rörelsestörning är oklart och är något vi behöver studera närmare, säger Magdalena Eriksson Domellöf.

Magdalena bor med sin man och sina två barn 7 och 4 år i Umeå. De senaste åren har det inte blivit så mycket fritid men har hon fått tid över så har hon ägnat den tillsammans med barnen.

Vad händer efter disputationen?

– Jag kommer att fortsätta på universitet och vi har inga planer på att flytta härifrån. Vi trivs jättebra här i Umeå.

Mer läsning

Annons