Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doktor i hur hälsostödjande familjesamtal förbättrar måendet för hela familjen

/
  • Åsa Dorell har disputerat efter sina doktorandstudier i omvårdnad vid Institutionen för Omvårdnad vid Umeå universitet och kan nu titulera sig medicine doktor.


Att ha en sjuk närstående som bor på ett särskilt boende påverkar hela familjen. Detta kan ge känslor av lättnad, men ofta också dåligt samvete och skuldkänslor.


Det är något Åsa Dorell från Örnsköldsvik har fokuserat på i sin doktorsavhandling. I den har hon undersökt hur hälsostödjande familjesamtal kan förbättra måendet för hela familjen.

Annons

Åsa Dorell är utbildad sjuksköterska med specialisering i både intensivvård- och distriktsköterskearbete. Under många år har hon jobbat som sköterska innan steget till den akademiska världen blev allvar.

– Jag är nog en väldigt nyfiken person och intresserad av att utvecklas både personligen och inom jobbet, säger Dorell.

Redan vid distriktsköterskeutbildningen, när hon läste en kurs i "Familjefokuserad omvårdnad", blev hon intresserad av ämnet.

Efter en magisterexamen i omvårdnad tog sjuksköterskan Åsa steget fullt ut, in i den akademiska världen.

– Eftersom det är viktigt att se och möta hela familjens situation finns ett behov att utvidga omvårdnaden från att enbart fokusera på den boende till att även innefatta de närstående och betrakta familjen som en enhet.

I fyra år har hon jobbat med avhandlingen. Genom intervjuer och via frågeformulär har hon undersökt hur närstående och sjuksköterskor som deltagit i hälsostödjande familjesamtal har upplevt situationen både före och efter familjesamtalen.

– Det är en svår situation att ha en familjemedlem på ett vård- och omsorgsboende boende. Men i hälsostödjande familjesamtal delar familjemedlemmar med sig av sina upplevelser. Då förändras föreställningar och perspektiv och familjens förutsättningar att acceptera situationen förbättras.

Torsdag 26 maj försvarade hon sin avhandling i "Familjefokuserad omvårdnad" och kan nu titulera sig medicine doktor, en akademisk titel som egentligen inte har något att göra med om man är läkare eller inte.

Mer läsning

Annons