Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolibompa-Eva fyller 60 år: Vill få oss att bli kompis med känslorna

/
  • Hunden Bliffe en viktig del av livet för barnprogramledaren Eva Funck Beskow.
  • Eva Funck Beskows program “Björnes magasin
  • :
  • Hunden Bliffe en viktig del av livet för barnprogramledaren Eva Funck Beskow.
  • Barnprogramledaren och dockmakaren Eva Funck Beskow fyller 60 år.

Som flicka hade den prisade barnprogramledaren Eva Funck Beskow svårt att tolka känslor och få kompisar.
Men en dockteaterföreställning gav kraft att komma till rätta med sociala relationer.
Därför vill hon “betala tillbaka" och förmå både föräldrar och barn att bli kompisar med sina känslor.

Annons

Säg det barn som inte älskar programledaren Eva Funck Beskow. Med tv-program som “Björnes magasin", "Evas funkarprogram" och i fjol “Evas känslokoll" på Sveriges television har hon setts av flera generationer barn de senaste tre decennierna.

Hon har själv skapat sina programserier och skrivit alla manus. Bland priserna hon har belönats med kan nämnas Kristallen för Årets barnprogram 2008 och Årets kunskapsspridare 2010.

Den största belöningen är kanske ändå betydligt mer jordnära:

– Jag blir berörd när barn ropar från tv-soffan till föräldrarna: “Nu är det Eva!". Jag blir väldigt glad när barn och föräldrar tittar tillsammans. Gemensamma minnen och upplevelser att prata om efteråt kan spela en viktig roll för relationen resten av livet.

Givetvis kan man undra över vad det är hos henne som barn uppskattar.

– Kanske känner de att jag har ärligt uppsåt. Mitt hjärta vill att de ska ha det bra.

Ett program som hon känner starkt för är “Evas känslokoll".

– Känslor är oerhört viktiga! Om man till exempel är arg beror det ju på att något har krånglat till sig och man vill få en förändring. Men utan namn på känslorna kan vi inte prata om dem och reda ut de problem som har väckt de här känslorna.

Om föräldrar och barn inte reder ut problemen kan det leda till oro och i förlängningen psykisk ohälsa. Dessvärre går utvecklingen åt fel håll, framhåller hon.

– Mycket tyder på att barn mår sämre och sämre. Vi kan inte bli av med våra känslor, så det är lika bra att vi blir kompisar med dem. I mina program vill jag ge barnen verktyg till självhjälp.

Som ensambarn utan helt närvarande föräldrar var det just de verktygen Eva saknade hemifrån. Inte ens några syskon som kunde bibringa sociala spelregler. Inget blev bättre av att hon visade tecken på adhd och dyslexi. |

– Jag var förvirrad, ansågs vara dum i huvudet och hade svårt att få kompisar. Jag blev mobbad och även slagen. Det kunde ha gått åt skogen för mig.

En räddande ängel var en kvinna som spelade dockteater.

– Hon visade för oss barn i publiken att världen var öppen för oss! Det betydde att jag kunde bli som hon och ta makten över mitt liv. Därför har jag drivkraften att jag vill betala tillbaka till samhället.

Som elvaåring samlade hon mod och gjorde det, tog makten över sitt liv. |

– Jag började intressera mig för mina kamrater och testade olika sätt att bete mig mot dem. Det blev en enorm skillnad i relationerna och jag fick många kompisar.

Ett första steg i att betala tillbaka var “Björnes magasin" där hon framträdde med sin egen skapelse Hönapöna.

– Jag ville ha en figur som skulle kunna bli en kompis till barn så min dåvarande man sa: 'Ta en figur som liknar dig, ta en höna'.

– Jag är verkligen en äkta hönsmamma - ställer upp när det behövs. Som person är jag född med gott humör. Fast jag kan också vara jättebråkig som en retsticka.

Mer läsning

Annons