Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn Skånberg, 70 år: "Jag har mycket kvar att ge"

/

Björn Skånberg, Härnösand, numera pensionär men känner att han har mer att ge.
Engagemanget för ett narkotikafritt samhälle fortsätter.
Den 3 juni fyller han 70 år.

Annons

Björn bor tillsammans med katten Putte i ett hus som han delar med en kompis. Björn på övervåningen och kompisen på bottenvåningen. Ett bra sätt att minska på boendekostnaderna tycker Björn.

När jag kommer på besök bjuds det på hembakade bullar och kaffe. I köket ser jag spår av att det kommer att bakas mer under dagen. På köksbänken ligger nämligen nyskördade rabarber och på bordet ligger ett recept på rabarberpaj.

– Jag gillar att laga mat och framförallt att baka fikabröd, säger Björn och serverar kaffet.

Björns stora engagemang i livet har varit att hjälpa dem som har kommit snett i livet, speciellt ungdomar.

Med en brokig och lite stökig uppväxt, där han själv kom i kontakt med droger, utbildade han sig så småningom till socionom.

Men hans rastlöshet och äventyrslust fick honom att gå en omväg innan han kände sig mogen att slutföra sin utbildning. I grunden är han verkstadsmekaniker och svetsare, så det kom att bli jobb på olika fabriker, studier på folkhögskola innan han så småningom kom att ta sin socionomexamen.

Dessutom gjorde han FN-tjänst på Cypern. Det var också där han kom i kontakt med droger och började röka hasch.

– I krig florerar mycket narkotika och när jag kom hem igen så var jag ganska sliten. Dessutom var det 1969, hippiesommar, alla var glada och rökte på. Men jag tog mig ur missbruket och kom på fötter igen, säger han och blickar ut genom fönstret innan han fortsätter:

– Många av mina kompisar dog till följd av sitt missbruk. Det fick mig att tänka om och istället börja jobba mot droger.

Läs också: "Enklare att köpa knark än en pizza"

För många Härnösandsbor är han nog känd som en stor förespråkare för ett narkotikafritt samhälle och otaliga är de föreläsningar han har hållit och de debatter han har skrivit i ämnet. I nästan 30 år jobbade han som socialsekreterare åt Härnösands kommun. Ett jobb som han älskade men fick ibland kämpa lite i motvind.

Han drev också under många år ett familjehem på Hälletorp.

– Det har faktiskt gått bra för merparten av ungdomarna och många har jag fortfarande kontakt med.

Men som ung drömde han om att bli rockstjärna. Inspirerad av sina idoler Beatles och Rolling Stones tjatade han till sig en gitarr av sin mamma och satt i timtal på sitt rum och övade. Till slut kunde han hjälpligt tre accord.

– Stolt skulle jag visa min brorsa, som har betytt mycket för mig, vad jag kunde. Men han blev inte ett dugg imponerad utan tog istället gitarren och drog av introt till "The house of the rising sun" Det lät jäkligt bra och dessutom hade han ju knapp övat. Jag blev arg och där tog min rockstjärnedröm slut.

Politik är också något som ligger Björn varmt om hjärtat och i unga år gick han med i SSU men det visade sig inte överensstämma med hans ideologi så det blev istället KFML innan han gick över till KFML(r), kommunistiska förbundet marxistleninisterna (revolutionärerna).

– Jag har alltid kämpat för ett samhälle lika för alla och gör det fortfarande.

De sista yrkesåren jobbade han i Sveg och sedan i Lycksele där han var enhetschef på kommunens missbruksenhet. Sedan fem år tillbaka är han pensionär.

– Det har faktiskt varit skönt. Jag var nog ganska sliten, så kroppen började säga ifrån. Det har varit en tid när jag kämpat med diabetes, avslitet muskelfäste i knäet och inflammation i höften och axel, säger han och fortsätter:

– Nu mår jag jäkligt bra, förutom att jag inte kan spela volleyboll. Men jag räknar med att fortsätta spela igen till sommaren.

Läs också: Björn bollas hit och dit i vården

Idrotten har följt med honom genom åren, speciellt volleyboll och även på senare år tennis. Nu mera blir det långpromenader fyra gånger i veckan, styrketräning och varje morgon startar han dagen med stretch- och balansövningar.

Dessutom är han sedan 25 år tillbaka med i ett matlag bestående av ett gäng herrar som träffas fyra gånger om året för att laga mat tillsammans och umgås.

Men trots att Björn trivs med pensionärslivet så känner han sig redo för nya utmaningar i livet och han kan faktiskt tänka sig börja jobba igen.

– Jag har mer att ge och vill fortfarande dela med mig av mina erfarenheter.

I morgon är det dags för Björn att fylla 70 år.

– Det känns inget speciellt, men visst är det en svindlande tanke vad fort åren går.

Födelsedagen firar han med att bjuda på smörgåstårta och jordgubbstårta för dem som har lust att titta förbi.

■■ Fyller du år och vill att vi skriver om dig – fyll i det här formuläret .

.

Mer läsning

Annons