Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla möten har betytt så mycket"

/
  • Pär-Jonas Odelberg har alltid ett leende till hands. Även när han ska posera för födelsedagsbilden i tjugo minusgrader.

– Det är få förunnat att ta del av livets största ögonblick. Alla möten med människor har betytt så otroligt mycket.

Så summerar Pär-Jonas Odelberg, som i dag fyller 50 år, sitt liv som präst i Långsele, Helgum och Graninge församlingar.

Annons

Just den här dagen är det gnistrande kallt i Graninge. Pär-Jonas Odelberg väntar utanför en av de kyrkor där han förrättat så många konfirmationer, dop, begravningar och mycket annat av allt det som står på den prästerliga agendan.

När han berättar om sitt liv inom kyrkan återkommer han om och om igen till alla möten med människor.

– När man har varit verksam på en plats så länge, för mig nästan halva livet, så blir det väldigt speciellt. Man får följa människor genom livet – dopbarn växer upp och konfirmeras, konfirmander växer upp och gifter sig och får egna barn. Det ger så otroligt mycket.

Som präst får han möta människor i både glädje och sorg.

– Det är få förunnat att få dela livets största ögonblick med andra. Man får dela glädjen över ett nyfött barn, men också sorgen över en kär anhörig som gått bort. Man får dela funderingar över livet tillsammans med konfirmander och ungdomar på fritidsgården, träffa småbarn på förskolan och i kyrkis; allt vävs samman när man får vandra genom livet tillsammans med andra. Det är en förmån.

Pär-Jonas Odelberg är uppvuxen i Östersund med rötter i den lilla byn Överturingen. Han har även finska rötter via sin mor, som kom till Sverige som krigsbarn under andra världskriget.

– Jag var en hel del i Finland som barn. Och det var också i Finland – på en fortbildning för präster – som jag träffade prosten Lasse Eriksson, som tipsade om att det fanns en tjänst ledig i Graninge.

Som ung arbetade Pär-Jonas en del inom kyrkan, bland annat i studieförbundet samt som ungdomsledare i en församling. Vid ett par tillfällen, bland annat i samband med ett läger på Gålsjö, blev han tillfrågad om han själv inte funderat på att bli präst.

– Andra gången en präst frågade mig det fick jag en tankeställare. Så jag började studera teologi i Uppsala och blev färdig 1993.

Även Pär-Jonas Odelbergs hustru Charlotte är präst.

– Man kan dela mycket när man har samma yrke, man förstår och kan stötta varandra. Jag har en fin och härlig fru! Familjen och barnen är något oändligt värdefullt, det vidgar världen att följa barnen under deras uppväxt. Att vara med när de spelar teater, spelar i kvartersen, att följa dem i skolan. Det berikar livet oerhört.

Pär-Jonas har redan tjuvstartat firandet med öppet hus.

– Det värmde otroligt med alla besökare som kom och fikade. Jag känner mig hedrad och ödmjuk inför alla som ville delta.

Mer läsning

Annons