Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adam Gönczi hittar ständigt projekt

/

Adam Gönczis samhällsengagemang har varit stort genom åren. Bland annat som politiker, föreläsare och ordförande i Pensionärsuniversitetet. Nu ger han tidigare livserfarenheter nytt liv i romanen och novellens form. I dag fyller han 80 år.

Annons

När Adam Gönczi pensionerade sig var han chef på utredningskontoret för dåvarande Fiskeriverket i Härnösand. Efter en yrkesbana, och dessutom många år som aktiv lokalpolitiker, tog andra engagemang vid. Många härnösandsbor känner kanske igen honom som ordförande för Pensionärsuniversitetet. Under 10 år var han aktiv i styrelsen, fyra år som ordförande. Men för ett och ett halvt år sen lämnade han även det uppdraget.

– Jag är lite av en klippare. När jag avslutar något försöker jag klippa av helt och hållet och lämna över till nästa person.

Men Adam har alltid projekt i gång. Nu författar han böcker, vilket han beskriver som en ren hobby. Fem stycken har det blivit.

– De är väldigt olika, ingen är lik nån annan.

När han skriver varierar han både form, handling och berättarstil. En av böckerna "Där vägen tar slut" är en roman om vattenutbyggnaden i Jämtland. Han har också skrivit en novellsamling om barndomsminnen - små episoder ur hans eget liv som han samlat under titeln "Livstycken". Nu håller han på med ett projekt om "Agda i Tjäckelbäcksmon". Om det blir en novell, roman eller något annat, det vet han inte än.

– Den handlar om fantasipersonen "Agda i Tjäckelbäcksmon" och om hur det nutida samhället har övergivit henne, säger han.

Agda är 80 år, och kan inte hantera datorer. Det gör det svårt för henne att beställa tågbiljetter till ett rimligt pris, sköta bankaffärer eller ta del av information när folk hänvisar henne till internet. Som karaktär är hon inspirerad av ett samhällsfenomen som Adam Gönczi sett mycket av under sin tid som ordförande i Pensionärsuniversitetet.

– Det finns nog i mig, det sociala ansvaret för andra som kanske har det svårare än jag har, säger han.

Den senaste boken är en roman om integration, något som engagerar Adam Gönczi. Tillsammans med sambon Ulla leder han en språkträningsgrupp i svenska i sitt hem varje vecka.

Det är nu 60 år sen han själv tvingades fly från Ungern under det kommunistiska styret. Han växte upp i Budapest, men vägrade att ansluta sig till kommunistpartiet. Det fick kännbara konsekvenser och 1956 flydde han till Sverige.

Under åren har han hållit mängder av föredrag om situationen i Ungern och flykten därifrån. Nu håller han på att förbereda ännu ett. I oktober uppmärksammas nämligen att det är 60 år sen den ungerska revolten ägde rum, och då ska Adam hålla ett föredrag på biblioteket i Härnösand.

– Det känns obegripligt att det är så länge sen. Hemskt lång tid sen, säger han.

80-årsdagen firar han med närmaste familj- och vänkretsen på restaurang.

Agnes Kågström

Mer läsning

Annons