Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finska kärnkraftsplaner nära Sverige

Finska Fennovoimas planer på ett nytt kärnkraftverk och slutförvaringslager som kan hamna nära Sverige går vidare.

Företaget har fått klartecken för 200 hektar mark för projektet i Simo kommun -fem mil från Haparanda.

- Det ska inte vara något kärnkraftverk så nära den svenska gränsen. Då kommer hela Nordkalotten att ses som ett kärnkraftsområde, säger Annika Eriksson, miljöpartiets ordförande i Norrbotten.

Men Sven-Erik Bucht (s), kommunalråd i Haparanda, tycker tvärtemot.

- Jag ser positivt på ett nytt kärnkraftverk i Simo, det är oerhört viktigt att säkerställa tillgången på energi för industriell utveckling, säger han.

Fennovoimia, där gruv- och smältverksföretaget Boliden är delägare, har Simo som ett av fyra lokaliseringsalternativ för sitt planerade kärnkraftsverk.

De övriga alternativen är Pyhäjoki, 13 mil från Skellefteå, Kristinestad i höjd med Sundsvall och Strömfors i Finska viken.

Vilket alternativ som ska väljas väntas bli klart nästa vår. Därefter kan företaget lämna in sin ansökan till regeringen om att få bygga ett kärnkraftverk, enligt Pasi Natri, Fennovoimas kommunikationsdirektör.

En process med miljökonsekvensbedömningar (Mkb) av projektet inleds inom kort i Finland.

Det svenska Naturvårdsverket har ombetts att yttra sig över vilka frågeställningar som bör tas upp där.

- Vi har skickat ut det här på remiss till berörda myndigheter, länsstyrelser och organisationer för att få in synpunkter, säger Egon Enocksson, handläggare vid Naturvårdsverket.

Kommunerna längs Bottenvikskusten har fått remissunderlaget för kännedom, och kan yttra sig om de vill.

- Mkb-innehållet är så omfattande att Luleå inte har så mycket att tillföra, säger Karl Petersen, socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå.

Personligen tycker han inte om tanken på ett kärnkraftverk i Simo.

- Jag är inte förtjust i det. Men jag tycker inte det är en fråga där Luleå kommun ska ta ställning. Det här är en fråga för nationen Sverige, säger Karl Petersen.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson anser inte att Sverige ska försöka stoppa Simoplanerna.

- Vi har nyligen själva haft ett kärnkraftverk i Barsebäck nära Köpenhamn. Då blir det svårt att hävda att andra inte ska ha kärnkraftverk nära gränsen, säger han.PER VALLGÅRDA/TT