Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finsk flygplatsstrejk stoppar trafik

Annons

Sex avgångar från Helsingfors-Vanda flygplats, dock ingen till Sverige, fick ställas in på tisdagsmorgonen till följd av markpersonalens strejk. Även returflygen stoppades, och totalt sades cirka tusen passagerare ha drabbats.

Också bland flyg som inte ställdes in väntades förseningar.

Hundratals väskor samlades på hög på flygplatsen på grund av strejken, och i terminalen köade folk som inte fått sina tillhörigheter.

Markpersonalens aktion inleddes på måndagen i protest mot att markservicen, som i dag sköts av ett dotterbolag till Finnair, ska tas över av ett bemanningsföretag.

Strejken skulle ha avslutats vid tiotiden finländsk tid men kommer av allt att döma att fortsätta.

Enligt Luftfartsunionens ordförande Juhani Haapasaari fortsätter cirka 550 fackmedlemmar protesten. Omkring 400 anställda återvänder till jobbet.

Haapasaari säger att de 400 har oklarheter i sina anställningsförhållanden som facket vill att Finnair reder ut före klockan 12.

Finnair har hittills ställt in 13 tur- och returflyg sedan strejken inleddes.

Postgången mellan södra och norra Finland fördröjs också. Problemen i bagagehanteringen har lett till att hundratals väskor samlats på hög på Helsingfors-Vanda flygplats, uppger Finnair.