Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Finns inte några förmildrande omständigheter"

Livstids fängelse och utvisning. Det yrkade kammaråklagare Bertil Månsson på när rättegången mot den misstänkte pizzeriamördaren i dag avslutades.

- Det finns inte alls några förmildrande omständigheter runt det här brottet, säger Bertil Månsson.

Rättegången mot den 28-åring som i januari sköt sin 23-årige vän på pizzeria Pinocchio i Härnösand, inleddes redan för en månad sedan. En stor rättspsykiatrisk undersökning visar dock att mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Så när förhandlingarna i dag upptogs i Ångermanland var det för att yrka straffpåföljd. Och åklagaren ansåg att brottet varit så allvarligt att livstids fängelse är det rimligaste straffet.

- När det gäller mord finns det bara två alternativ att välja mellan. Det ena är livstids fängelse och det andra är tio års fängelse. Livstid ska dömas vid de allvarligaste brotten och det här har tveklöst varit frågan ett allvarligt brott, säger Bertil Månsson.

Försvaret yrkade på att mannen i första hand ska dömas till ett kortare fängelsestraff för vållande till annans död.

Eftersom mannen saknar släktingar eller annan fast anknytning till Sverige riskerar han även att utvisas från Sverige. 28-åringen själv hävdar att en utvisning innebär en risk att offrets anhöriga kommer att mörda honom som hämnd när han skickas tillbaka.

Dom meddelas den 27 mars.


ANNA WIKNER
070-650 77 02