Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finnmarken – hotat paradis

Annons

I mitten av 1920-talet sökte sig våra söners farfarsfar bort från det hårt industrialiserade Kramfors. Vattnet i Ångermanälven var t ex så förorenat att det skummade om det. Han ville fiska, gå i skogen, jaga och bada i rent vatten. Och njuta av lugnet. Många följde P J Tjernlunds exempel och snickrade ihop enkla sommarstugor.

Mer än 80 år senare längtar vi hans ättlingar till Finnmarken av samma skäl trots att vi nu är spridda ut över världen. Vi återkommer till paradiset kring Nästvattnet varje sommar. Så gör också många av våra grannar och släktingar. Finnmarken finns för alltid i våra hjärtan.

Men till vår fasa och stora förvåning är nu Kramfors första och största (?) sommarstugeområde hotat av att man vill bygga 45 stycken över 200 meter höga vindkraftverk i skogen intill Storvattnet och Nästvattnet – projekt Granåsen 4. Tornen blir högre än Höga Kustens brons pyloner och kommer att synas milsvitt i trakten. Blinkande ljus och oljud kommer också att bidra till att verken blir mycket störande.

Vindkraft är nödvändig anser de flesta även om den ger ett relativt litet energitillskott – men verken måste uppföras på ställen där de stör omgivningen minst. Det är inte rimligt i resa de höga monstren så nära allas våra älskade sommarstugor. Och glöm inte att många bor året runt i området och de blir allt fler!

Det är inte lätt för oss som bor långt borta att få information och vi kan inte heller delta i det kommande mötet i Finnmarkens hembygdsgård den 27 november. Vi kan bara hoppas att många delar vår oro och protesterar mot planerna.

Elisabet Tjernlund

Mer läsning

Annons