Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finland: Rysk atomteknik i kraftverk

Annons

Det blir ryska Rosatom som levererar kärnkraftverket i Pyhäjoki i Finland. Kärnkraftverket i Pyhäjoki, som ligger vid Bottenviken och 16 mil från Skellefteå, ska stå klart 2024.

Rosatom och kraftbolaget Fennovoima skrev avtal om affären på lördagen. Köpesumman är hemlig.

Det slutliga investeringsbeslutet om att kraftverket byggs ska fattas i februari. Rosatom tar samtidigt över en tredjedel av ägarandelen i Fennovoima. Enligt Fennovoima har Rosatom en betydande roll i kraftverkets lånefinansiering.

Stålkoncernen Outokumpu, som är en av Fennovoimas största ägare, uttrycker belåtenhet med avtalet. Outokumpu äger cirka 22 procent av Fennovoima.

Näringsminister Jan Vapaavuori är också nöjd och säger att han välkomnar investeringar i Finland.

Kommundirektören i Pyhäjoki Matti Soronen hävdar att merparten av kommuninvånarna välkomnar de båda bolagen till Pyhäjoki.

Flera medborgarorganisationer, bland dem föreningen Pro Hanhikivi, är mindre entusiastiska. De har krävt folkomröstning om kärnkraftverket i Pyhäjoki, men kraven har ignorerats.

Helena Maijala, som leder Pro Hanhikivi, är nu kritisk mot att köpesumman hålls hemlig. Maijala tror att den tidigare prisuppskattningen på under 6 miljarder euro kan ha räknats i underkant.

Mer läsning

Annons