Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fini pressad efter Berlusconiprat

Italienska politiker ur kretsen kring Silvio Berlusconi har gått i taket sedan en av deras närmaste allierade sagt att premiärministern beter sig som en "absolut monark".

Den förre utrikesministern, numera talmannen Gianfranco Fini pressades på onsdagen av andra högerpolitiker att förklara varför han spritt mindre smickrande uttalanden om landets ledare.

Våra väljare har rätt att få veta på vems sida Fini står, sade Maurizio Gasparri, gruppledare i senaten för Berlusconis parti Frihetens folk.

Berlusconifamiljens tidning Il Giornale hade rubriken:

"Fini vill begrava Berlusconi".

"Rena atombomben"

I tisdags avslöjades på internet och i en oppositionstidning att Gianfranco Fini under ett möte i oktober sagt att premiärministern beter sig som en absolut monark och verkar tro att han står över lagen.

Han sade också att antydningar av en maffiatjallare om en koppling mellan Berlusconi och en serie sprängattentat av Cosa Nostra 1993 var "rena atombomben".

Fini ledde tidigare arvtagaren till Benito Mussolinis fascistparti. Men på senare år har han intagit en allt mer måttfull politisk hållning och närmat sig den politiska mitten. För ett decennium sedan förespråkade han ett återinförande av dödsstraffet - i dag arbetar han för lika rättigheter för homosexuella och rätt till medborgarskap för invandrare.

Han var med och grundade Berlusconis nuvarande parti Frihetens folk och betraktades till en början som en given kronprins, men nu ses han alltmer som Berlusconis främste rival.

Stämmer tidningar

Berlusconi har avfärdat tjallarens uppgifter som "grundlösa" och tänker stämma oppositionstidningar som rapporterat att han är föremål för utredning om maffiakontakter.

När Författningsdomstolen i oktober berövade Berlusconi åtalsimmunitet, vilket banade väg för två korruptionsrättegångar mot honom, kallade han domarna och landets president "kommunister".

Gianfranco Fini tenderar att försvara landets institutioner och har försökt hindra premiärministern att kringgå parlamentet genom att styra via dekret.

Sent i tisdags ringde Fini till en tv-kanal för att göra klart att han inte tror att Berlusconi har några maffiakontakter. Däremot höll han fast vid uppfattningen att premiärministern är för auktoritär och måste lära sig att respektera parlamentet och rättsväsendet.