Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finfrämmande i Köpmanholmen

Från Korea till Köpmanholmen – och vidare.

Tjejerna Tipi och Chae reser runt i världen på scootrar.

– Vi planerar att vara borta i drygt tre år, säger Chae.

Vi befinner oss nere vid det stilla vattnet och småbåtshamnen i Köpmanholmen.

Där är allt lugnt och kväll, klockan börjar vandra mot tolv.

Det prasslar till i tältduken. Tipi Jun Yu Choi sticker ut huvudet och möter oss med sitt stora vita leende.

– Det är så väldigt vackert här i Örnsköldsvik. Ljuset på kvällen är fantastiskt. Egentligen vill man bara vara uppe och aldrig gå och lägga sig, säger hon.

Vännen Chae Yun Kim är något tröttare, när även hon rullar ut ur det lilla orangeröda tältet. Artigt kväver hon en lätt gäspning och förlänger Tipis mening.

– Även fast vi har kört en ganska lång sträcka innan vi kom hit till Köpmanholmen, drygt 60 mil från ett litet samhälle söder om Stockholm, säger Chae.

Det som ledde fram till stoppet i Köpmanholmen var att de ville uppleva Höga Kustens magnifika natur.

Tjejerna Tipi och Chae reser runt i världen på sina MC-scootrar. Och när du läser det här är tjejerna förmodligen på väg mot Nordkap: den nordligaste punkten på det europeiska fastlandet.

– Det är väldigt lätt att resa i Sverige och alla är så trevliga. Vägarna är bra och det är väldigt rent här. Dessutom är det säkert. För oss påminner miljön väldigt mycket om Ryssland, utan allt det negativa. Där fick vi gömma oss i skogen för att kunna sova tryggt, säger Tipi.

Tjejerna vittnar om en del tråkiga erfarenheter från sin genomresa i öst: rattfylleri, kriminalitet, dåligt drivmedel som förstörde motorerna, undermåliga vägar och korrumperade poliser. Men eftersom Tipi till vardags arbetar som judo-instruktör, kan tjejerna ta hand om sig själva.

– Dessutom har vi mött fler hjälpsamma människor än dåliga. Vi har haft många trevliga möten, säger Tipi.

Huruvida Chaes barista-kunskaper kommer till användning längs vägarna låter vi vara osagt.

– Vi har planerat den här resan i över ett år, sparat pengar och raggat sponsorer. Vi planerar att vara borta i drygt tre år, säger Chae.

Inte minst scootrarna visar att fordonstillverkaren Honda är med och backar det stora äventyret genom Ryssland och Europa, Mellanöstern och Sydostasien. På tipichae.com bloggar tjejerna från sin resa.

– Hela den här resan handlar om att visa att det går att förverkliga drömmar, om frihet, säger Tipi.