Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finer ser fram emot "medialt kollo"

Annons

Sex dygn direkt ut i radio och tv, från en glasbur på ett torg.

"Musikhjälpen" är här igen.

Det blir lite som ett medialt "kollo", säger Sarah Dawn Finer, som är en av två nya programledare.

Årets tema för insamlingsprogrammet "Musikhjälpen" i Sveriges Radio och SVT är mödravård. Det handlar om att alla kvinnor har rätt överleva graviditet och förlossning.

Det är ett oerhört mänskligt tema, även om vi i västvärlden kan ha lite svårt att identifiera oss med det, eftersom vi har bra sjukvård. Alla har en mamma, och vi har alla blivit födda, säger Sarah Dawn Finer.

I fattiga länder, särskilt i södra Afrika och Sydasien, är problemet konkret och gripande.

Det är något jag inte funderat så mycket på. Men nu får jag göra det i sex dagar, säger Emma Knyckare, radioprofil som också gör debut i programledartrion.

Inga råd från Kodjo

Nykomlingarna får sällskap av Kodjo Akolor, som varit med de två senaste åren. Men några direkta råd har han svårt att ge.

Det finns inget sätt att förbereda sig. Det är bara att hoppa in i bergochdalbanan, säger han.

Sarah Dawn Finer har varit med som gäst, och ger flera beskrivningar av livet i buren. Som ett udda "medialt kollo", där man är påpassad hela tiden. Eller:

Det liknar en turnébuss som står still, där det hela tiden kommer in band och har efterfest, spelar en låt och sen går igen, säger hon.

Svårt att sova

Programledarna vet vilka artister som ska komma till buren under veckan. Men inte när, och inte hur. Några gäster ska göra en av programledarna sällskap i tre timmar på natten, medan de två andra sover.

Jag tror att det blir svinsvårt att sova. Jag är så sugen på alla gäster, säger Emma Knyckare.

Kodjo Akolor sov inte mycket när han var med första gången, 2011.

Det är väldigt svårt att koppla av och kliva ur buren mentalt, när man inte kan göra det fysiskt, säger han inför måndagens start på Gustaf Adolfs torg i Göteborg.

Mer läsning

Annons