Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finansiell oro efter Monti-besked

Annons

Italiens obligationsräntor lyfte markant i dag, sedan premiärminister Mario Monti i helgen förklarat att han avgår. Samtidigt åkte kurserna på Milanobörsen utför och bankaktier handelsstoppades.

Räntan på Italiens tioåriga statsobligation steg till 4,82, vilket kan jämföras med en årslägsta notering på 4,44 procent för en vecka sedan.

Gapet mellan tyska och italienska tioårsräntor växer därmed från 3,25 till 3,54 procentenheter. Skillnaden utgör den riskpremie investerare kräver då de tvivlar på Italiens betalningsförmåga.

Milanobörsen föll kraftigt under förmiddagen. Mot strömmen går mediekoncernen Mediaset, kärnan i miljardären Silvio Berlusconis imperium.

Handeln med aktierna i tre italienska banker - Banca Monte dei Paschi, Popolare Milano och UBI Banca - har tillfälligt stoppats på grund av turbulensen. Bankaktier föll hårt under förmiddagen, många upp emot fem procent och mer.

Den icke-folkvalde teknokraten Mario Monti kastar in handduken sedan högerledaren Silvio Berlusconis parti, PDL, dragit tillbaka stödet för hans regering i parlamentet i förra veckan. Så snart budgeten för 2013 är godkänd i parlamentet lämnar Monti sin post.

Den 76-årige miljardären Berlusconi, som tvingades avgå som premiärminister för lite drygt ett år sedan, har även meddelat att han återigen ställer upp som premiärministerkandidat i nästa val. Skulle han lyckas med sitt uppsåt skulle det bli femte gången gillt för Berlusconi som landets premiärminister.

De kraftiga marknadsreaktionerna avspeglar en djup misstro mot italienska politiker, en oro för att nästa italienska regering ska riva upp väsentliga delar av Mario Montis reformprogram och börja driva en mer EU-fientlig och populistisk politik, enligt Anders Svendsen, chefsanalytiker på Nordea.

Det kan bli problem att få ihop en regering som ställer upp på åtstramningspolitiken och reformerna, säger han. Om det blir en höger- eller vänsterregering är inte avgörande. Ingen verkar vara villig att betala det politiska priset för att göra rätt saker.

Italien väntas till följd av den politiska turbulensen gå till nyval redan i februari, cirka två månader tidigare än vad som tidigare indikerats.

Anders Svendsen, som ännu hoppas att Monti inför valet ska utmana Silvio Berlusconi som nästa folkvalda premiärminister, befarar även att det kan bli väsentligt svårare att få till beslut om krisåtgärder på EU-nivå utan Monti vid makten. Detta kan i kombination med försämrat förtroende för Italiens regering rasera skyddsvallarna mot spridning av skuld- och tillväxtkrisen i eurozonen.

Krisfonderna, systemet, är inte tillräckligt stort för att rädda Italien, så Italien måste klara sig på egna meriter.

Samtidigt sprider sig oron på finansmarknaden även utanför Italiens gränser, bland annat till Spanien, där Madridbörsen faller 1,7 procent medan räntorna på det finansiellt pressade landets obligationer stiger till 5,66 procent, den högsta nivån på flera veckor.

Greklands riksgäld förlänger samtidigt anbudstiden i sitt program för återköp av grekiska statsobligationer. Beskedet kommer sedan en tidigare svarsfrist löpte ut i fredags eftermiddag.

Enligt en bankkälla i Aten som Reuters talat med vill regeringen ha in obligationer för ytterligare 3-4 miljarder euro, vilket skulle få upp det totala beloppet till drygt 30 miljarder euro.

Tanken är att den grekiska staten ska köpa tillbaka dessa obligationer för 10 miljarder euro med hjälp av sex månaders växlar från eurozonens krisfond ESM. Därmed skulle cirka 20 miljarder euro av Greklands statsskuld försvinna.

Återköpsprogrammet är avgörande för att Greklands skuldsaneringsprogram ska kunna bedömas som rimligt, vilket krävs för att EU och IMF ska betala ut 34,4 miljarder euro i nya nödlån till det konkursmässiga landet senare i december.

Mer läsning

Annons