Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Final för ekumeniska böneveckan i Örnsköldsvik

Så var det åter dags för den årliga ekumeniska bönevecka, världens största ekumeniska manifestation som genomförs samtidigt i cirka 120 länder. Tillsammans med lokala kyrkor och samfund i Örnsköldsvik ordnas böneveckan som avslutades med gudstjänst i Ö-viks Pingstkyrka.

Annons

Stefan Beimark, föreståndare i Pingstförsamlingen, välkomnade alla i den fullsatta kyrkan. Han sa att oavsett förgrundsteolog och våra olika uttryckssätt samlas vi och manifesterar vår tro på Jesus som bröder och systrar. Sångarna sjöng ”Från solen går upp tills solen går ner är det bara Jesus”.

Anita Allandotter, Frälsningsarmén, menade att temat ”Bryt ny mark” inte bara var utåtriktat utan även att vi får bryta ny mark i oss. De församlade bad sen för staden, de unga, skolan, de politiska ledare och för de kommande ekumeniska satsningarna, närmast satsningen på påskdagen då alla kyrkorna bjuder in Ö-viksborna till gudstjänster och konsert i arenan. Miriam Holmgren berättade sen vad hon som skolkyrkokonsulent gör i Ö-viks skolorna.

Kjell Karlsten från Frälsningsarmén i Stockholm utgick i sin predikan från en vers i 1 Mosebok: ”Mannen och kvinnan var nakna och kände ingen blygsel för varandra”. Det krävs mod för att stå ”avklädd” utan alla masker och roller, tillfreds med det Gud skapat oss till. Karlsten berättade om sin egen erfarenhet som kårledare i Visby då han eftersom insåg att han inte i egen kraft kunde sköta sitt stora uppdrag. Allt eftersom förstod han att han måste förlita sig på Gud, själv bli mindre och låta Gud bli större. Vår ryggmärgsreflex är att likt Adam och Eva skyla oss. De tyckte de kunde görs allt själva och förlorade då sin nära relation till Gud. Vi använder också fikonlöv kanske i form av fina titlar och meriter. Men det är till våra hjärtan Gud ser.

Karlsten menade att det var en process och exemplifierade detta med Petrus, Jesu lärjunge. Han gjorde bort sig ordentligt och blev helt förtvivlad. Kanske var detta en förutsättning för att Gud skulle kunna fylla hans tomrum. Han upprättades och blev mycket frimodig. Det är bara Jesus som kan erbjuda upprättelse, mod och hopp. Kjell Karlsten sa att församlingarna var himmelrikets ambassader i världen och vi får återspegla himmelriket här i Ö-vik genom att ta upp och bejaka kulturen som råder i himmelriket.

Gudstjänsten avslutades med nattvardsfirande. Köerna ringlade fram mellan bänkarna till nattvardsborden. Sångarna ledde i lovsång till Herrens ära. Gemenskapen avslutades i festvåningen med kyrkfika.

Margareta Larsson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel