Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fimpa ciggen - må bättre psykiskt

Annons

Att sluta röka har inte bara positiva effekter på exempelvis hjärtat och lungfunktionen. Den som fimpar kan också slippa depression och ångest, enligt en ny studie.

Det är välkänt att ett rökstopp minskar risken att drabbas av cancer, hjärtproblem eller lungsjukdomar. När det gäller kopplingen mellan ett rökstopp och den mentala hälsan är resultaten inte lika entydiga. Många rökare avstår från att sluta eftersom man tror att det kan vara bra för psyket att fortsätta. Oron, rastlösheten och ilskan som många känner när nikotinabstinensen slår till kan säkert bidra till den idén.

Men nu visar en brittisk studie att även den mentala hälsan gynnas av att fimpa. Det med lika stor, eller till och med större, effekt än vad antidepressiv medicinering hade inneburit.

Forskarna har gått igenom 26 studier som analyserat den mentala hälsan hos rökare både innan och efter de fimpat för gott. Deltagarna hade rökt runt 20 cigaretter om dagen och följdes upp i snitt sex månader efter rökstoppet.

Det man kunde se var tydliga bevis på att depressioner, ångest och stress minskar och att den positiva inställningen till livet blir större när man slutar röka.

Studien presenteras i tidskriften British Medical Journal.

Fakta: Det händer när du slutar röka:

Blodtryck och puls går ner till normal nivå och temperaturen ökar i händer och fötter efter 20 minuter.

Efter 24 timmar minskar risken att drabbas av hjärtinfarkt eller andra hjärtsjukdomar. Efter ett år har risken för hjärtinfarkt halverats.

Efter ett par månader har blodcirkulationen och lungkapaciteten förbättrats så mycket att det känns lättare att promenera.

Risken att drabbas av lungcancer har minskat med minst två tredjedelar efter ett tio år långt rökstopp.

Källa: 1177 Vårdguiden (TT)

Mer läsning

Annons