Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmbolagen vann ipredmål

Annons

Filmbolagen vann ipredmålet i Södertörns tingsrätt. Telia tvingas nu lämna ut uppgifter om personen som står bakom fildelningssajten Swetorrents, enligt tingsrätten.

Beslutet innebär också att Telia Sonera hotas av ett vite på 750 000 kronor om inte användaruppgifterna bakom ip-adressen lämnas ut.

"Tingsrätten har gjort bedömningen att förutsättningarna för att meddela ett informationsföreläggande är uppfyllda, det vill säga att filmbolagen ska få kännedom om namn och adress till innehavaren av ett visst ip-nummer", säger tingsfiskalen Annika Rygart, en av tre domare som avgjort ärendet, i ett pressmeddelande.

Tingsrätten bedömer att det föreligger sannolika skäl för att det rör sig om ett upphovrättsintrång.

Domen är bra och den visar att man inte längre kan skydda en olaglig verksamhet bakom ett ip-nummer. Och den visar att det är den som utsätts för intrång som ska skyddas, snarare än förövaren, säger Sara Lindbäck, jurist på Antipiratbyrån till TT. Tingsrätten har gjort en väldigt omfattande prövning. Det visas inte minst av att man tagit beslutet med tre domare i stället för som normalt av en domare.

Fyra filmbolag har vände sig i augusti till tingsrätten för att få Telia Sonera att lämna ut uppgifter om vem som ligger bakom fildelningstjänsten Swetorrents. Men internetoperatören ville skydda sina kunders integritet och ville inte lämna ut uppgifterna.

Enligt ipredlagen har upphovsrättsinnehavare rätt att i domstol begära ut identiteten bakom en ip-adress som misstänks användas till olaglig fildelning.

Bakom kravet står filmbolagen Svensk filmindustri, Pan vision, Filmlance international och Yellow bird, som företräds av Svenska Antipiratbyrån.

Bolagen kräver att få ut uppgifter om vilka personer som driver fildelningssajten Swetorrents. Swetorrents är abonnent hos Telia Sonera, som redan förklarat att företaget sannolikt tänker överklaga beslutet om tingsrätten kommer fram till att identiteten ska lämnas ut.