Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmbolag fick nej av hovrätten

Annons

Bredbandsoperatören Portlane behöver inte omedelbart stänga en tracker som används för fildelning.

Därmed säger tingsrätten nej till filmbolagens krav.

De amerikanska filmbolagen stämde i mitten av augusti bredbandsföretaget Portlane. Bolaget är ett bredbandsföretag som levererar bandbredd till en tracker, en koordineringsfunktion vid fildelning, som används i Pirate Bays torrentfiler.

Trackern har namnet "openbittorrent" och Monique Wadsted, filmbolagens ombud i Sverige, misstänker att den har ersatt Pirate Bays egen tracker som nu är nedlagd.

Filmbolagen krävde att Portlane omedelbart ska stänga av trackern. Men Stockholms tingsrätt säger nej till kravet på omedelbar släckning av trackern. För att medverka till upphovsrättsintrång krävs mer av en mellanhand "än tillhandahållande av en internetaccess, anser rätten.

Vad domstolen säger i det här interimistiskta beslutet nu är att om man skulle gå på filmbolagens linje skulle det innebära ett för långtgående ansvar för en internetoperatör och det har även vartit Portlanes linje, säger Jonas Forzelius som företräder Portlane till P 3 Nyheter.

Den slutliga domen i målet kommer sannolikt först efter nästa sommar.