Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snyggt drama av Moodysson

Bobo och Klara är punkare och går i sjuan. Året är 1982 och det är inte lätt att försvara sig mot pastelltjejerna som hävdar att punken är död.

Annons

Bobo och Klara träffar töntiga Hedvig och startar ett punkband - och trion lyser.

Lukas Moodysson filmatiserar här frun Cocos seriealbum ”Aldrig godnatt”. Och det funkar bra eftersom han är en mästare på tidstypiska detaljer och att skildra unga tjejer, precis som i "Tillsammans" och "Fucking Åmål". Bobo, Klara och Hedvig får vara komplexa individer, gulliga mot varandra men inte utan konflikter. Framför allt gör de uppror mot omvärlden utan att en enda gång skära sig, utsättas för sexuella övergrepp eller kräkas i smyg efter middagen. Så brukar filmflickors liv ofta problematiseras och det är enormt befriande att slippa det.

Samtidigt får man hoppas att Moodysson härmed inte slutat tänka nytt. Jag väntar fortfarande på att han ska lyckas göra en film med samma oförglömliga styrka som "Lilja 4-ever" eller "Fucking Åmål". Under tiden går det absolut an att se "Vi är bäst". Speciellt om man är cirka 13 år.

Unga trion Liv LeMoyne, Mira Grosin och Mira Barkhammar är duktiga i sina roller. Det är även mer rutinerade David Dencik.

Dvd/bd-film: Vi är bäst!

Genre: Drama

Regi: Lukas Moodysson

Roller: David Dencik, Mira Barkhammar, Mira Grosin, Liv LeMoyne

Dvd/bd-premiär: 12 februari

Betyg: 3/5

MIRANDA SIGANDER

Mer läsning

Annons