Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Racingrivalernas stora kamp

Annons

Regissören Ron Howard jämför rivaliteten mellan två av 1970-talets största F1-förare James Hunt och Niki Lauda mellan den rivalitet som fanns mellan Björn Borg och John McEnroe i tennis.

Vi svenskar hade under de här åren vårt fokus på den svenske racerföraren Ronnie Peterson. Noterade knappt rivaliteten mellan James Hunt och Niki Lauda.

Däremot minns vi att Niki Lauda blev svårt brännskadad i ett F1-lopp. Filmen berättar om det märkligt raffinerade som sedan hände.

Filmen har spelats in med de verkliga F1-bilarna från 1970-talet. Bilarna finns kvar och används fortfarande i amatörtävlingar. Kameror har placerats ut överallt, inklusive inne i skådespelarnas hjälmar, och det finns en mycket realistisk racekänsla i filmen.

Filmen är tekniskt imponerande. Det mänskliga dramat är mindre imponerande. Det är helt enkelt svårt att tycka om den halvgalne playboyen James Hunt och den småtriste kamrerstypen Niki Lauda.

Ronnie Petersons namn nämns en gång, när han vinner ett lopp och slår James Hunt och Niki Lauda.

Ronnie Peterson var lika snabb som James Hunt och vann lika många F1-lopp (10). Men han var ingen halvgalning som James Hunt.

Dvd/bd-film: Rush

Regi: Ron Howard

Genre: Drama

I rollerna: Chris Hemsworth, Daniel Brühl, Oliva Wilde, Alexandra Maria Lara

Dvd/bd-premiär: 6 februari

Betyg: 2/5

LARS LANDSTRÖM

Mer läsning

Annons