Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persbrandt: "Det är min bästa roll"

/
  • Tanja Lorenzon, Mikael Persbrandt och Saga Samuelsson och regissören Kjell-Åke Andersson inför premiären av filmen
  • Mikael Persbrandt har figurerat i media flitigt den senaste veckan.
  • Hasse(Mikael Persbrandt) och Lisa (Saga Samuelsson) i

Mikael Persbrandt kallar rollen som pappan i "Mig äger ingen" för sin bästa.
Kritiken från romanförfattaren Åsa Linderborg spelar ingen roll.
– Den är ointressant för oss som har gjort filmen, säger han.

I kväll har filmen biopremiär och visas i Härnösand, Örnsköldsvik, Sollefteå och Kramfors.

Annons

Vi är vana att se honom som hård polis, vältränad agent eller som löpsedelsmagnet. Nu visar Mikael Persbrandt upp en ny sida, en ny papparoll som han gjort med hjärtat. Rollen i "Mig äger ingen", som den alkoholmissbrukande härdarmästaren som får ta hand om sin dotter efter bästa förmåga när frun lämnar honom, är den bästa han gjort.

– Det här är mina upplevelser. Jag har doftminnen från de här trappuppgångarna, lägenheterna. Det handlar om min släkts gubbar, om missbruk och om klassamhället. Men det är också en fantastisk kärlekshistoria om en far och hans dotter.

Åsa Linderborg har i Svenska Dagbladet kritiserat filmen, som hon menar har en stämning och handling hon inte känner igen sig i.

Mikael Persbrandt hävdar att han inte har läst kritiken ("jag läser ju aldrig tidningar, vad har hon för synpunkter?") men både han och regissören Kjell-Åke Andersson säger att det inte spelar någon roll vad hon tycker.

– Jag har inte gjort filmen om henne, den är gjord "fritt efter" hennes roman. Det är alltid en fara med självbiografiska filmer men jag har gjort det här med kärlek, säger Kjell-Åke Andersson.

Mikael Persbrandt förtydligar:

– Tänk dig själv att vi skulle göra en film om ditt liv. Du skulle känna att "nej, så där var det inte". Djupt personliga minnen fungerar så. Men den där diskrepansen mellan vad som är sant och vad som är falskt, den är ju ointressant för oss som har gjort filmen. Det viktiga här är att förmedla en känsla till publiken, som kanske börjar tänka på sin bakgrund och sin barndom, sina kanske dåliga cirklar. Då har vi lyckats.

Förra veckan publicerade både tidningen Vi och Dagens Nyheter långa intervjuer med honom där han berättade öppenhjärtigt om sitt liv och sin bipolära diagnos.

– Jag hade ingen tanke när jag slängde ur mig det där lite en passant, det är ett sätt jag har bara. Nu har jag velat prata om en film som också innehåller mycket av den här problematiken, naturligtvis självmedicinerar fadern också mot någonting, ångest och dålig självkänsla, i sin förvirring om hur han skulle vara som man och pappa. Det här var en tid då de inte ens hittade till dagis, gubbjävlarna.

I efterhand ångrar han inte att diagnosen blev offentlig, även om han säger att den stora uppmärksamheten kom som en överraskning.

– Jag har fått massor av sms från vänner och kollegor som jag inte har hört av på flera år efter det här, så jag antar att det är ett attraktivt och brännande ämne. När jag var liten var det ingen som snackade om sånt, då fick man bara gå i obs-klass. Och jag hade bara tvåa i allmän engelska, så som du förstår blir det inget Hollywood för mig, säger han och skrattar.

Persbrandt är ju trots allt aktuell i rollen som Beorn i Peter Jacksons "Hobbits: Smaugs ödemark".

Men där pratar du väl engelska?

– Ja, och det kommer att bli jättebra. Peter Jackson är ett geni.

 

■ Fakta: "Mig äger ingen"

• Fritt baserad på Åsa Linderborgs självbiografiska roman "Mig äger ingen".

• Spelades in i Västra Götaland och Norrbotten under hösten 2012.

• Regi: Kjell-Åke Andersson ("Min store tjocke far, "Juloratoriet", "Vi hade i alla fall tur med vädret igen")

• Manus: Pia Gradvall

• I rollerna: Mikael Persbrandt, Tanja Lorentzon, Saga Samuelsson, Ida Engvoll och Ping Mon Wallén.

• Premiär: I dag, den 8 november.

 

Mer läsning

Annons