Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paranoid thriller med Rooney Mara

/

Med "Side effects" vill den produktive Steven Soderbergh säga något om sakernas tillstånd i läkemedelsbranschen och samtidigt göra strypsnarespänning à la Hitchcock. Tyvärr misslyckas han med båda.

Annons

I filmens inledning möter vi Emily (Rooney Mara) vars tidigare så framgångsrike finanshaj till kille (Channing Tatum) sitter i fängelse för insiderhandel. Han kommer ut och de ska bygga upp en ny framtid. Men Emily glider in i en stark depression. Efter ett självmordsförsök får hon gå i terapi hos dr Banks (Jude Law), som också skriver ut antidepressiva medel till henne. En biverkning är att hon börjar gå i sömnen. Under en sådan episod dör Martin.

Rooney Mara är onekligen en fena på att spela plågade kvinnor på gränsen till sammanbrott. Och Jude Laws porträtt av en till synes godhjärtad och smart psykiatriker är fängslande att följa.

Innan vi hinner fördjupa oss i profithungriga läkemedelsbolag och korrumperade läkare, kastar dock Soderbergh samhällsdramat överbord. Genom en twist glider filmen över i en paranoid thriller. Det är en oväntad biverkning, som också är ganska njutbar.

Ungefär tills det är upplösningsdags. För i sista akten försvinner allt nytänkande och all soderberghsk finess i ett svep. Mardrömmen som omsorgsfullt har mejslats fram förvandlas till en trist b-film där kontentan blir att falska tokiga kvinnor gör allt för att sabba för reko kärnfamiljsmän.

Dvd/bd-film: Side Effects

Genre: Thriller/Drama

Regi: Steven Soderbergh

Roll: Channing Tatum, Rooney Mara, Jude Law, Catherine Zeta-Jones

Dvd/bd-premiär: 21 augusti

Betyg: 2/5

MIRANDA SIGANDER

Mer läsning

Annons