Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Michael Nyqvist och Vera Vitali om föräldrar som svek

/
  • Vera Vitali och Michael Nyqvist spelar huvudrollerna i Ulf Malmros nya film
  • Både Vera Vitali och Michael Nyqvist tackade ja på grund av filmens ämne - vårt behov att älskas av våra föräldrar.
  • Läraren Malin (Vera Vitali) blir hemlös när hennes pojkvän kastar ut henne. För att klara sig börjar hon sova över på sin arbetsplats.
  • När Malin (Vera Vitali) försöker återknyta med sin frånvarande pappa (Michael Nyqvist) har han fått en stroke och tappat minnet.
  • Ulf Malmros.

Efter succékomedierna "Smala Sussie" och "Bröllopsfotografen" vill Ulf Malmros byta spår. I "Min så kallade pappa" utforskas vårt behov av att älskas av våra föräldrar.
Undertecknad reporter möter huvudrollsinnehavarna Michael Nyqvist och Vera Vitali.

Annons

"Det här blir något annat än det jag gjort tidigare." Så har Ulf Malmros beskrivit sin nya film. Det krävs heller inte många minuter av "Min så kallade pappa" för att förstå vad den hyllade komedimakaren menar.

I den inledande scenen möter vi den gravida läraren Malin, som dumpas av sin pojkvän och börjar övernatta i kuddrummet på sin skola. Stämningen där är så att säga något helt väsensskilt från Sussie, Tore Tumör, Pölsa och de andra i Malmros kultförklarade "Smala Sussie".

– Det är en film som skiljer sig från Uffes tidigare. Men det är också en film som handlar om något viktigt: relationen förälder-barn, alla har den erfarenheten, säger Vera Vitali, som spelar Malin i filmen.

Malins enda alternativ blir att leta upp sin egen pappa, den misslyckade skådespelaren Martin, och försöka återknyta kontakten med honom - mannen som övergav både henne och hennes mamma. Men när hon väl når honom har han råkat ut för en stroke, och minns varken sitt eget liv eller att han har en dotter.

Duon får chansen att börja om på nytt, något som visar sig vara lättare sagt än gjort, när Malin börjar fabricera en lycklig uppväxt med Martin.

– "Min så kallade pappa" handlar mycket om sökandet efter bekräftelse. Det tar sig uttryck på olika sätt, men vad vi har gemensamt är att vi båda behöver bli älskade, säger Vera Vitali.

– Det handlar också om att det inte går att göra om någon, det vet ju alla som har haft ett förhållande. Avsaknaden av allt man kunde ha haft om man bara hade varit närmare varandra, om ånger, säger Michael Nyqvist, som spelar pappa Martin.

Ulf Malmros har skrivit "Min så kallade pappa" i dialog med Michael Nyqvist, som själv är adopterad och har skrivit om sökandet efter sin biologiska far i självbiografin "När barnet lagt sig". Filmen har nu öppnat dörren till en eventuell ny bok i framtiden:

– Det var min egen erfarenhet som lockade mig till filmen, men det som har varit svårast var strokeproblematiken. Att sätta sig in i det, och prata med vänner som har haft det, har varit läskigt. Just det här att förlora kontrollen, att inte ha något sammanhang... Jag fick sätta mig och skriva om det efteråt, för att kunna få obehaget att sippra ut. Det är inte omöjligt att jag ger ut den i framtiden, säger Nyqvist.

Läs recensionen av filmen här.

FAKTA - SKÅDESPELARNA

Michael Nyqvist

• Ålder: 53

• Bor: Stockholm

• Yrke: Skådespelare och författare, medlem i Dramatens fasta ensemble.

• Roller i urval: "Grabben i graven bredvid", "Så som i himmelen", "Tillsammans", "Millenium"-trilogin" och "Mission impossible: ghost protocol".

• Aktuell med: Ulf Malmros nya film "Min så kallade pappa", Axel Oxenstiernas kommande film "The girl king" och Mikael Eklunds nya tv-serie "The hundred code".

Vera Vitali

• Ålder: 32

• Bor: Stockholm

• Yrke: Skådespelare

• Roller i urval: "Vilja vara Vera Vitali", "De ofrivilliga", "Hinsehäxan" och "Monica Z".

• Aktuell med: Ulf Malmros nya film "Min så kallade pappa".

Joachim Sundell /TT

Mer läsning

Annons