Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intressant drama om livsval och åldrande

/
  • Michalis Koutsogiannakis och Gunilla Röör spelar huvudrollerna i

En liten svensk lågbudgetfilm, som handlar om två människor som under ett dygn varje år träffas på ett hotellrum för att ha sex.

Annons

Affären har pågått under 30 år eller 30 dagar, beroende på hur man ser det. Men den här gången kan bli den sista.

Maria (Gunilla Röör) och Mikael (Michalis Koutsogiannakis) träffades som 18-åringar men av någon anledning bestämde de sig aldrig för varandra, utan gifte sig på varsitt håll och skaffade varsin familj. Vid sidan av sina vanliga liv har de skapat sig en parallell värld tillsammans, dit de återvänder en gång om året.

Styrkan med filmen är att den ger stort utrymme för komplikationer, det här är inte en berättelse om tre decennier av fantastiskt utomäktenskapligt sex. Genom åren har maktbalansen dem emellan skiftat fram och tillbaka, och genom tillbakablickar till tidigare möten ser vi hur de förhåller sig olika till varandra varje gång.

Debutregissören Gorki Glaser-Müller har skapat ett intressant drama om livsval och åldrande, med täta närbilder, fascinerande klippning och finstämd musik. Han har förstås också god hjälp av sina tungviktare till skådespelare.

Men tyvärr ställer sig filmkonceptet sig i vägen för själva filmupplevelsen. När jag borde bli drabbad av Maria och Mikaels upplevelser kommer jag i stället på mig själv med att tänka "det här är verkligen en jätteintressant uppbyggd film". Och det var kanske inte riktigt meningen.

■ DVD-recension

Titel: "En gång om året"

Genre: Drama

Regi: Gorki Glaser-Müller

Roller: Michalis Koutsogiannakis, Gunilla Röör

Release: 6 november

Betyg: 3

Mer läsning

Annons