Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helyllehistoria med nyanser och vändningar

/

Den beprövade och lyckade konstellationen Matt Damon och Gus Van Sant har jobbat ihop igen.

Annons

Tidigare har det kretsat kring en genial skolvaktmästare i finfina "Will Hunting" och två vänner som fastnar i öknen i "Gerry".

Men den här gången handlar det om gas. Damon spelar en lite naiv uppkomling på ett energibolag, som kommer till ett litet amerikanskt jordbrukssamhälle för att övertyga invånarna att upplåta sin mark för en sorts gasutvinning som är kontroversiell eftersom den kräver hårda ingrepp under jord som riskerar att förorena grundvatten. Samtidigt är det lukrativt och lyfts i USA fram som både miljövänligt och patriotiskt i förhållande till olja från Mellanöstern.

Tekniken behandlades också i den Oscarsnominerade dokumentären "Gasland" 2010, och är med sina motsättningar en överraskande stabil grund för ett drama. Men den har tvingat Gus Van Sant att segla mellan propagandafilmernas Skylla och tråkpolitikens Karybdis.

"Promised land" genomsyras av patos. Den sympatiska helyllehistorien är oväntat rik på både nyanser, vändningar och till och med kärlek. Matt Damon, Frances McDormand och flera andra gör fina och givande rollprestationer. Ändå undrar jag då och då varthän filmen egentligen vill: småstadsdilemmat gör sig säkert bra som grund för diskussioner om lobbying och etik, men filmens försök att vränga sig ur för uppenbara ställningstaganden gör också historien en aning långsökt.

Dvd/bd-film: Promised Land

Genre: Drama

Regi: Gus Van Sant

Roller: Matt Damon, Frances McDormand, Terry Kinney, Carla Bianco

Dvd/bd-premiär: 4 december

Betyg: 3/5

ARON LEHTI

Här har du fler recensioner:

Mer läsning

Annons