Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdkokt och nagelbitande

/

"Snabba Cash: Livet deluxe" är den tredje och avslutande delen i trilogin som löst bygger på Jens Lapidus succéromaner om livet i Stockholms undre värld.

Annons

Jorge, spelad av Mattias Varela, planerar tillsammans med sina kumpaner ett värdetransportrån, där bytet är över 100 miljoner kronor. Samtidigt odlar han förhållandet med den unga Nadja (Madeleine Martin). Maffiabossen Radovan (Dejan Cukic) styr sitt imperium med järnhand men är ständigt föremål för mordhot från konkurrenter.

Succéfiguren JW (Joel Kinnaman) har förpassats till periferin i denna film och medverkar endast i några få scener, i stället har karaktären Jorge fått kliva fram i rampljuset.

Och som han gör det! Mattias Varela i rollen som hjärnan bakom den stora kuppen gör en mycket trovärdig rolltolkning.

Nya bekantskaper är Malin Buska i rollen som Radovans dotter Natalia och Martin Wallström som polisinfiltratören Martin Hägerström. Den lite svåråtkomliga Buskas förvandling från vän dotter till senare iskall mördare känns inte riktigt realistisk. Genomförandet av den stora värdetransportstöten är däremot skickligt regisserad med långa tagningar som lyfter filmen över standardnivån.

"Snabba Cash: Livet deluxe" är en hårdkokt och tät nagelbitare där betraktaren kastas mellan ruffiga lagerlokaler i ett mörkt och kallt Stockholm, pompösa herrgårdar och kritvita karibiska stränder.

Och när trilogin ska summeras lämnas inte många frågetecken. Tvärtom känns slutpunkten definitiv.

Dvd/bd-film: Snabba Cash 3 - Livet deluxe

Genre: Thriller

Regi: Jens Jonsson

Roller: Matias Varela, Joel Kinnaman, Malin Buska, Martin Wallström

Dvd/bd-premiär: 11 december

Betyg: 4/5

BJÖRN MARKLUND

Mer läsning

Annons