Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finstämt och feelgood-mysigt

/
  • Walter (Ben Stiller) och Cheryl (Kristen Wiig) jobbar båda på fototidningen Life magazine, som blir nedläggningshotad samtidigt som han tvingas ge sig ut på jakt efter ett försvunnet negativ.
  • Walter Mitty (Ben Stiller) lever mest i fantasin men tvingas ge sig ut på jakt efter ett försvunnet fotonegativ. Det tar honom bland annat till ett äventyrligt Island.

Bakom varje stor konstnär finns en liten man som håller i administrationen.
Så är det i alla fall på den fototidningen Life Magazine där stjärnan heter Sean O'Connell (Sean Penn), fotografen vars bilder pryder omslagen.

Annons

Men detta handlar om Walter Mitty, som ansvarar för framkallningen av bilderna. Han är en hämmad liten man, snart lika dammig som de analoga filmer han hanterar. Men inuti Walter Mitty lever fantasin. I sitt avancerade dagdrömmeri vågar han ge svar på tal när chefen förolämpar honom. Där kan han naturligtvis också charma sin kontorsflirt, Cheryl på bokföringen (en härlig men kanske lite bortkastad Kristen Wiig),

Men när Life hotas av nedläggning och det dessutom saknas ett negativ från Sean O'Connells senaste leverans får Walter Mitty det hett om öronen. Han ger sig ut på jakt efter negativet, vilket tvingar honom att kasta sig ut i det okända.

Det är tydligt att Ben Stiller velat göra en visuellt snygg, fantasifull och överraskande film i drömsk Michel Gondry-anda. Och det är ett bra försök, här finns en del roligheter, blandat med spektakulära dagdrömmarscener. Sean Penn i rollen som mästerfotografen är visserligen precis lika usel som i "Gangster squad" men det vägs upp av den underbare isländske Ólafur Darri Ólafsson som packad helikopterpilot.

Det melankoliska anslaget funkar fint men halvvägs inser man att Stiller inte har särskilt mycket innehåll att backa upp de grandiosa ambitionerna med. Det hela utmynnar i ett nostalgiskt och sentimentalt farväl till en pre-digital era, kryddat med ett carpe diem-budskap. Det är visserligen finstämt och feelgood-mysigt men inte så unikt.

BIOFILM: The secret life of Walter Mitty

Premiär: I kväll, 24/1, i Härnösand och Örnsköldsvik (även Sverigepremiär)

Genre: Dramakomedi

I rollerna: Ben Stiller, Kristen Wiig, Shirley MacLaine med flera

Regi: Ben Stiller

Speltid: 1 timme 54 minuter

Censur: 11 år

Betyg: 3/5

MIRANDA SIGANDER

Mer läsning

Annons