Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fascinerande dokumentär om Wikileaks

/

Internet är inget bra ställe för hemligheter. Trots det finns de där i överflöd. Speciellt efter 11 september-attackerna 2001 har mängden hemliga dokument som produceras och lagras digitalt ökat enormt.

Annons

Det är en av många insikter i den Oscarsbelönade dokumentärfilmaren Alex Gibneys välproducerade film om Wikileaks.

Huvudpersonen är naturligtvis organisationens förgrundsfigur Julian Assange.

Alex Gibney följer Assange kronologiskt och beskriver medryckande hur Wikileaks startar på Island och sedan når världsberömmelse genom publiceringen av videon där amerikanska militärer i en helikopterattack skjuter ner civila i Irak.

Men detta är inte bara historien om hjälten Assange. Ju längre in i filmen vi kommer, desto mer kompliceras bilden. Mot slutet, speciellt efter en genomgång av sexbrottsanklagelserna i Sverige, blir filmen direkt kritisk och målar upp en bild av en paranoid man med tveksam moral som, ironisk nog, tvingat medarbetare att skriva på tystnadsavtal.

Assange-anhängare har kritiserat filmen och kallar Alex Gibney för en fiende. Men förutom i en passage där han tillåter sig lite ovärdigt amatörpsyklogiserande om varför Assange skaffar många barn (han har fyra stycken med fyra olika kvinnor) är filmen i stort nyanserad.

Även om hans roll givetvis inte kan reduceras till en oviktig tok så finns det en poäng i att bortse från honom som individ och lyfta blicken i dessa tider av grumligt använda antiterrorlagar och galopperande inskränkningar i yttrande- och pressfrihet.

Dvd/bd-film: We Steal Secrets - The Story of WikiLeaks

Regi: Alex Gibney

Genre: Dokumentär

Medverkande: Julian Assange, Adrian Lamo, Chelsea Manning, John 'Fuzface' McMahon

Dvd/bd-premiär: 22 januari

Betyg: 4/5

MIRANDA SIGANDER

Mer läsning

Annons