Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fantastisk skildring om överlevnad

/

Livet på den isländska ögruppen Västmannaöarna är inget för mesar. Det är blåsigt, snöigt och har man otur kan vulkanen Eldfell få ett utbrott.

Annons

Det hände 1973 och då fick befolkningen evakueras undan aska och lava under ett halvårslångt utbrott. "Djupet" utspelar sig 1984 när ett gäng fiskare ska ut med båten Breki.

Några kilometer utanför kusten inträffar så en katastrof. Breki sjunker och drar med sig besättningen i det iskalla vattnet. Efter en stund finns bara Gulli kvar. Ensam i vågorna, långt ifrån land. Det är svårt att tänka sig någon mer utsatt.

Den isländske superregissören Baltasar Kormákur lyckas få till en känsla av hopplöshet men historien tar inte slut där. En slags kombination av genetiska förutsättningar, en enorm dos av jädrar anamma och lite hjälp från högre makt gör att Gulli kämpar på i vattnet.

"Djupet" bygger på en sann historia och det är nästan tur i oturen, för annars hade det varit lätt att avfärda den som bara för otrolig. I stället får vi ett äventyr som håller spänningen upp utan att kännas spekulativ. Det blir både gripande och dramatiskt, utan att någonsin slå över i onödig sentimentalitet. Kormákur håller igen där det bör hållas igen och öser där det ska ösas.

I grunden är detta en fantastisk berättelse om mänsklig överlevnadsinstinkt.

Dvd/bd-film: Djupet

Genre: Äventyr/Drama

Regi: Baltasar Kormákur

Roll: Ólafur Darri Ólafsson, Jóhann G Jóhannsson, Þorbjörg Helga Þorgilsdóttir, Theodór Júlíusson

Dvd/bd-premiär: 4 september

Betyg: 4/5

MIRANDA SIGANDER

Mer läsning

Annons