Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett stämningsmättat familjedrama

/
  • Ping Mon Wallén och Mikael Persbrandt spelar dotter och pappa i filmatiseringen av Åsa Linderborgs självbiografi
  • I

Många författare drömmer om att få sina böcker filmatiserade. Få blir nöjda med resultatet.

Annons

PL Travers hatade de animerade djuren i filmversionen av "Mary Poppins", Anthony Burgess ångrade att han hade skrivit "A clockwork orange" när han fick se den på vita duken. Inte ens den universellt hyllade "The shining" fick godkänt av förlagans författare Stephen King.

Ofta framstår författarna som ogina och framförallt okunniga om filmmediets förutsättningar. En film kan inte förmedla samma sak som en bok, den måste stå på egna ben. Men när Åsa Linderborg kallar filmatiseringen av hennes bok "Mig äger ingen" för "sentimental", då är jag benägen att hålla med henne.

I den självbiografiska boken berättar hon om uppväxten med sin ensamstående pappa, om den starka kärleken mellan dem och spriten som trasade sönder deras relation. Men det är också en berättelse om det svenska klassamhället, om anpassning och revolt, ideologi och realitet - allt skickligt berättat med ett myller av detaljrika minnen, ett spännande persongalleri (som omfattar hela Linderborgs släkt) och återkommande politiska analyser.

Detta har regissören Kjell-Åke Andersson och manusförfattaren Pia Gradvall förvandlat till ett stämningsmättat familjedrama - en film som slår an känslosträngarna snarare än att fylla huvudet med tankar.

Mikael Persbrandt är fint nedtonad i rollen som pappan men tack vare filmens högstämda anslag framstår han snarare som en tragisk hjälte än som en komplicerad människa av kött och blod. Det är mäktigt och svepande och musikaliskt berättat (mycket tack vare Niko Röhlckes vemodiga musik) - inte dåligt, men betydligt fattigare än originalet.

I slutändan blir det också ett underkännande av biopublikens intelligens, att rensa bort det som kräver tankekraft till förmån för tjusiga bilder och starka känslor. "Mig äger ingen" är en film där blickar är viktigare än ord. Inte konstigt att den har retat upp ordmästaren Linderborg.

 

■ Biorecension:

Titel:
"Mig äger ingen"

Genre: 
Drama

Premiär: 
I kväll i Härnösand, Örnsköldsvik, Sollefteå och Kramfors (även Sverigepremiär)

Regi: 
Kjell-Åke Andersson

Med: 
Mikael Persbrandt, Ping Mon Wallén, Tanja Lorentzon med flera.

Speltid: 
1 tim 49 min

Censur: 
11 år

Betyg:

Annons