Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett skränigt stycke reklamfilm

/
  • Smurfan hamnar i dåligt sällskap i
  • Den magiska smurfbyn får vi se sorgligt lite av i

Vi lever i omkringprylarnas tidevarv.
I samband med varje ny Hollywoodpremiär ska det krängas samlarfigurer, t-tröjor, nyckelringar, morgontofflor och mobiltelefonskal.

Annons

Försäljningen av omkringprodukter - merchandise - är på väg att susa förbi biointäkterna som den viktigaste inkomstkällan för filmbolagen.

Med 55 år på nacken är smurfarna föregångare när det gäller merchandise. De första platsfigurerna kom 1959, ett år efter att de hade gjort debut i den belgiska serietidningen Spirou. Med allt från julpynt till "Smurf hits" beräknas Pierre "Peyo" Cullifords små blå skapelser ha omsatt 35 miljarder kronor enbart i prylar.

På min barndoms 1980-tal var smurfarna omgärdade med ett svåröverträffat sagoskimmer. Skolgårdspopulariteten mättes i storleken på smurfsamlingen, och överst på rankingen stod den som ägde ett äkta svampformat smurfhus att förvara sina klenoder i. Alla kunde vi hitta en smurf att identifiera oss med med.

Men nu är det 2010-tal och Hollywood har gjort två smurffilmer som lyckas med konststycket att nedmontera mystiken kring smurfarna. Den magiska smurfbyn skymtar bara i början av filmerna, i övrigt utspelar de sig i vår värld (i förra filmen New York, nu i ett klichétyngt Paris). Den underfundiga humorn har ersatts med gapig slapstick och insmickrande vuxenskämt. Filmen är också överraskande otäck för att vara barntillåten.

Här finns mycket som hade kunnat bli bra: finfina skådespelare som Brendan Gleeson och Neil Patrick Harris och inspirerade effektmakare. Men det finlir som krävs för att axla Peyos mantel saknas helt. Resultatet blir ett skränigt stycke reklamfilm för den senaste generationen smurfprylar.

BIOFILM: Smurfarna 2

Genre: Familjefilm

Premiär: Under helgen, 6-7/9, i Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik (Sverigepremiär 6/9)

Regi: Raja Gosnell

Med: Hank Azaria, Neil Patrick Harris, Brendan Gleeson med flera.

Speltid: 1 tim 45 min

Censur: Barntillåten

Betyg: 2/5

Karin Svensson /TT

Mer läsning

Annons