Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett rörande genusdrama

/

"Kan vi inte bara låta män vara män och kvinnor vara kvinnor?". I vår tids uppskruvade debatter om hen och könsneutrala omklädningsrum är det ett argument som ofta dyker upp.

Annons

Varför ska vi ändra något som har fungerat i tusentals år?

Svaret på dessa frågor kunde inte besvaras bättre än med regissören Mani Maserrats "Vi", ett drama som med tydlighet visar vad traditionella könsroller kan ställa till med. Historien kretsar kring Ida och Krister (Anna Åström och Gustaf Skarsgård) som möts på en skola där de jobbar som lärare. Ida är ung och osäker, Krister något äldre och trygg i sin yrkesroll.

De blir förälskade, flyttar ihop och börjar planera en framtid. Eller egentligen är det nog mest Krister som planerar, Ida är bara glad över att hon hittat en kärleksfull man.

För Annas kompis Linda (Rebecca Ferguson) börjar varningsklockorna skramla redan tidigt in i filmen. Med tiden blir Krister kontrollerande och Ida fastnar i en ond spiral av smålögner.

Egentligen är "Vi" mer en rysare än ett drama, full av obehagliga närbilder och olycksbådande ljudmattor. Men det som gör filmen till en skräckupplevelse är att varken Ida eller Krister är klichéfigurer. Han är inget monster och hon är inget renodlat offer, de är bara två bräckliga människor som inte förmår bygga en relation med andra byggstenar än de mest destruktiva könsnormerna.

Filmen är omskakande och berör.

Dvd/bd-film: Vi

Genre: Drama

Regi: Mani Maserrat Agah

Roll: Gustaf Skarsgård, Anna Åström, Rebecca Ferguson, Sten Ljunggren

Dvd/bd-premiär: 11 september

Betyg: 4/5

KARIN SVENSSON

Mer läsning

Annons